Γυμνάσου -απλά(;)- σαν πεζοναύτης

Με αυτές τις 4 ασκήσεις χτίζει τα κορμιά της η ελίτ των μάχιμων ταγμάτων του ελληνικού στρατού

«Χρειάζεται θάρρος, ίσως αύριο όλα θα είναι καλύτερα» αναγράφεται (στα αρχαία ελληνικά) στο έμβλημα των τριών ταγμάτων πεζοναυτών του Ελληνικού Στρατού -505ΤΠΝ, 521ΤΠΝ και 575ΤΠΝ.
«Ο στρατός σε κάνει άντρα, αλλά για να γίνεις πεζοναύτης χρειάζεσαι πολλά περισσότερα», παραδέχονται όσοι υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει σε αυτές τις επίλεκτες μονάδες: πρέπει να γίνεις κομμάτια.
Το πιο καλοφτιαγμένο όπλο ενός πεζοναύτη -όταν έρθει η ώρα να βρεθεί στο πεδίο της μάχης- είναι το σώμα του. Η σωµατική διάπλαση, που θυμίζει σούπερ ήρωα, είναι εμβληματική για κάθε πεζοναύτη
-χωρίς αυτήν δεν θα έχει ούτε την ικανότητα ούτε την ψυχολογία να αντιμετωπίσει τον εχθρό. Και είναι αλήθεια, πως μόνο μια σκληρή (έως και ταπεινωτική) προπόνηση μπορεί να πετύχει αυτό το στόχο. Κι ενώ μέσα στα σύγχρονα γυμναστήρια βρίσκει κανείς δεκάδες τρόπους να οικοδομήσει ένα υπερμυώδες και ανίκητο σώμα χάρη στα μηχανήματα ενδυνάμωσηςστα στρατόπεδα των πεζοναυτών το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης στηρίζεται σε πιο θαρραλέες και αρχέγονες τεχνικές: ασκήσεις με το ίδιο σου το σωματικό βάρος.
Έχεις μερικά λεπτά της ημέρας για «σκότωμα»; Προσπάθησε να καλλιεργήσεις το δικό σου πνεύµα πολεµιστή µε αυτή τη σύντοµη ακολουθία ασκήσεων, που παίρνουν για… πρωινό οι πεζοναύτες.

Έλξεις στο μονόζυγο

Οκτώ έως δέκα επαναλήψεις μπορούν να κάνουν σχεδόν όλοι οι άντρες. Αλλά μέχρι τις 16 που εκτελεί ένας προπαιδευόμενος πεζοναύτης και έως τις 20 (επί 3 σετ) που κατορθώνει -με άνεση- ένας ολοκληρωμένος επίλεκτος, ο δρόμος είναι σκληρός και επίπονος.
Πώς να εκτελέσεις το τέλειο pull-up:
Ξεκίνα με τα χέρια λίγο περισσότερο μακριά από το άνοιγμα των ώμων και τις παλάμες προς τα έξω.
Έλξε το σώμα σου προς τα πάνω, λυγίζοντας τους αγκώνες και φέρνοντας το στήθος σου κοντά στη μπάρα του μονόζυγου.
> Στην κορυφή της άσκησης, το πηγούνι σου πρέπει να βρίσκεται πάνω από τη μπάρα και το σώμα άκαμπτο.
> Καθώς ανεβοκατεβάζεις το σώμα σου τα πόδια είναι ευθεία, παράλληλα με τον κορμό.

Κάμψεις

Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο εκπαίδευσης (και τιμωρίας) σε κάθε στρατιωτική υπηρεσία σε όλο τον κόσμο. Και αυτό επειδή μπορεί να εκτελεστεί παντού και κάθε στιγμή. Η εκτέλεση 30 κάμψεων είναι η βάση. Οι πεζοναύτες αντέχουν τις 50 με ευκολία –επί τρία σετ.
Η σωστή τεχνική των push-ups πεζοναυτών
> Εδώ, τα χέρια βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους ώμους και το βάρος του σώματος είναι μοιρασμένο ομοιόμορφα σε χέρια, κορμό και πόδια.
> Στην τελική κάτω θέση της κάμψης, το πηγούνι σχεδόν ακουμπά το έδαφος την ίδια ώρα που τόσο ο κορμός όσο και τα πόδια διατηρούνται σε μια απόλυτη ευθεία παράλληλη με το έδαφος.

Το περπάτημα της σαύρας

Η αρχική θέση είναι αυτή του κλασικού push-up. Μετά, το σώμα μετατρέπεται σε ερπετού. Και κινείται σαν τέτοιο: ο κορμός πλαγιάζει, το αριστερό γόνατο φτάνει στα πλευρά, ο δεξιός ώμος πάει να ακουμπήσει το έδαφος και έρπεις προς τα εμπρός με μόνη στήριξη τις παλάμες και τα ακροδάχτυλα των ποδιών σου. Αλλάζεις κλίση σώματος, ποδιού και ώμου και το αυτό –όπως μια σαύρα.

Άσκηση οπισθέλκουσας δύναμης

Είναι μια φυσική κίνηση σώματος που χρησιμοποιείται από τους πεζοναύτες κατά κόρον σε ένα πεδίο ασκήσεων ή μάχης (κυρίως λόγω μεταφοράς βαρέως οπλισμού).

Χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι σχοινί ή λουρί αναρρίχησης ή ιμάντα τα οποία έχεις δέσει γύρω από τη μέση, κουβαλάς ένα βαρύ αντικείμενο(λάστιχο τρακτέρ, αμόνι ή ό,τι άλλο) τρέχοντας.
Αυτή η άσκηση εξουσιάζει το σύνολο των μυϊκών ομάδων του σώματος, από τον αυχένα έως τις πατούσες σου, με κύριο μοχλό αντίστασης τη μέση και τα ισχία.

> Δυσκολότερη επιφάνεια; Η άμμος. Οι πεζοναύτες μπορούν να διανύσουν 200 μέτρα χωρίς να λαχανιάσουν. Εσύ, αρκέσου στα 20.