Ι.Λ.Ε.Α. & η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ Παρουσιάζουν το Επετειακό Λεύκωμα της Ι.Λ.Ε.Α.

Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α.) δημιουργήθηκε το 1981 και είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της Ιστορίας και της Λαογραφίας των Αχαρνών.

Η ΙΛΕΑ οργάνωσε και λειτουργεί Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο με τις συλλογές της, εκθέτοντας 2000 περίπου από τα 25000 και πλέον αντικείμενα, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από δωρεές κατοίκων της περιοχής ή φίλων και υποστηρικτών της προσπάθειας αυτής, όπως φορεσιές, κοσμήματα, εκκλησιαστικά κειμήλια και εικόνες, όπλα, χάρτες, λιθογραφίες, αντικείμενα οικιακής χρήσης και οικοτεχνίας, αγροτικά εργαλεία, προσωπικά αντικείμενα Αλέξανδρου Πάντου, κλπ.

 

 

Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α.) παρουσιάζει

το επετειακό της Λεύκωμα με την ευκαιρία των 40 ετών από την ίδρυσή της,

την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 μ.μ.,

στη μεγάλη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση, 8.

 

Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται 570 αρχειακές ανέκδοτες φωτογραφίες ορισμένες από τις οποίες ανάγονται στα πρώτα έτη της τέχνης της φωτογραφίας στην Ελλάδα.

Μέσα σε 420 σελίδες επιχειρείται μία ανασύσταση της ιστορικής μνήμης. Της ιστορικής μνήμης που αφορά στην περιοχή του Δήμου Αχαρνών ή του Μενιδίου, όπως είναι ευρύτερα γνωστό.

Παρουσιάζονται φωτογραφίες από τις συλλογές του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου των Αχαρνών που περιλαμβάνουν τις βαρύτιμες τοπικές ενδυμασίες, κοσμήματα, εργαλεία, παντός είδους σκεύη, σημαίες, όπλα, εικόνες και θρησκευτικά αντικείμενα, έγγραφα και πολλά άλλα τεκμήρια της λαογραφίας του τόπου.

Τα ιστορικά ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στο επετειακό Λεύκωμα προέρχονται από τα Αρχεία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α.), καθώς επίσης και από τις αρχειακές συλλογές του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, της ΕΡΤ, του Μουσείου Μπενάκη, του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και πολλών άλλων ιδιωτικών συλλογών.

 

 

Η συγκεκριμένη έκδοση βασίστηκε σε αρχεία που προσέφεραν οι κάτοικοι των Αχαρνών και υλοποιήθηκε χάρη στην αποκλειστική οικονομική χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ-ΑΜΚΕ και την ευγενική φροντίδα του Αθανασίου Μαρτίνου.

Για την επιμέλεια της έκδοσης εργάστηκαν οι επιστημονικές ομάδες της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α.), της ΑΙΓΕΑΣ-ΑΜΚΕ, καθώς και η διακεκριμένη φωτογράφος Μαρία Στέφωση.

 

Την παρουσίαση του Λευκώματος έχουν αναλάβει οι:

  • Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρον Ερεύνης και Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
  • Λεωνίδας Κουρής, τέως Νομάρχης Ανατολικής Αττικής
  • Αναστασία Λαζαρίδου, δρ Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ
  • Γιώργος Φυτάς, Έφορος Αρχείου, τέως Πρόεδρος ΙΛΕΑ

 

 

%d bloggers like this: