Ξαφνικά Λύση … μετά από κάθε επίσκεψη Κουλοχέρη

Με έκπληξη  αλλά και ικανοποίηση διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι, μετά από κάθε επίσκεψη του υποψηφίου Δημάρχου Αλέξανδρου Κουλοχέρη στα σχολεία της περιοχής, τρέχουν ασθμαίνοντας τόσο ο  Δήμαρχος  Χ. Παππούς όσο και  ο  Κρεμύδας να διορθώσουν πρόχειρα  τα όσα έχει επισημάνει.

Το ίδιο έγινε με το θέμα των καθαριστριών στο Ζεφύρι, το ίδιο γίνεται και με την επίσκεψη του υποψηφίου Δημάρχου στο 9ο δημοτικό και στο 3ο Λύκειο.

Σήμερα, Δευτέρα 5 Νοεμβρίου  μπήκαν πρωί-πρωί  οι  πρόχειρες σκαλωσιές στο 9ο δημοτικό σχολείο και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης.

Όπως δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αλέξανδρος Κουλοχέρης :

Εμείς θα συνεχίσουμε την έρευνά μας στα σχολεία, γιατί η παιδεία είναι πρωταρχικό μας μέλημα.

Θέλω να τονίσω, μακάρι και μόνο η παρουσία μας να δίνει λύση στα προβλήματα των σχολείων. Η προσωπική μου άποψη, είναι ότι είναι τόσα πολλά τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί, που ακόμα και μέχρι το τέλος της χρονιάς, δύσκολα θα τα λύσουν “

 

Σε γόνιμο κλίμα, αλλά και με βαθείς προβληματισμούς πραγματοποιήθηκε η συνάντηση-ενημέρωση του κ. Αλέξανδρου Κουλοχέρη και του κ. Θεοδόση Δρόλια από διευθυντές δυο σχολείων στα Άνω Λιόσια.

Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι διευθυντές παλεύουν καθημερινά για τα αυτονόητα. Οι ελλείψεις, η ανασφάλεια και η μη συντήρηση των κτιρίων δυσχεραίνει το έργο τους σε βαθμό που ανησυχούν για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και την σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Φυλής, κ. Αλέξανδρος Κουλοχέρης και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Θεοδόσης Δρόλιας επισκέφθηκαν το πρωί της Παρασκευής 2 Νοεμβρίου 2018 τα δυο σχολεία όπου συνομίλησαν με τους διευθυντές και τους υποδιευθυντές οι οποίοι θέλησαν να στείλουν ένα απεγνωσμένο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες μεταφέροντας όλα τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι η επιτακτική ανάγκη για την άμεση συντήρηση των κτιρίων, η εξεύρεση λύσεων στο κτιριακό πρόβλημα, καθώς και η πίεση προς τη δημοτική αρχή και τις σχολικές επιτροπές που αδιαφορούν στα κρίσιμα ζητήματα της παιδείας στη περιοχή.

Αναλυτικά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στα σχολεία:

9o Δημοτικό Άνω Λιοσίων

Η διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων, κα. Αφροδίτη Κοσμά, μαζί με τους δυο υποδιευθυντές ενημέρωσαν τον κ. Κουλοχέρη και τον κ. Δρόλια ότι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τεράστια λειτουργικά προβλήματα που δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό τους έργο.

Συγκεκριμένα, σε ένα σχολείο με 370 μαθητές εκ των οποίων το 60% είναι Ρομά – με ό,τι αυτό συνεπάγεται – υπάρχει μόνο ένα φωτοτυπικό μηχάνημα 20ετίας, ελλιπές φαρμακευτικό υλικό και σχολική ύλη, καθώς η επιχορήγηση που δόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στη διευθύντρια δεν επαρκεί ούτε για τις βασικές ανάγκες.

Το πάγιο αίτημα γονέων και καθηγητών είναι η συντήρηση εξωτερικών και εσωτερικών σοβάδων που πέφτουν απειλητικά για τους μικρούς μαθητές, αποτέλεσμα της τεράστιας υγρασίας που παρουσιάζει το κτίριο. Όπως ενημέρωσαν, δεν έγινε καμία συντήρηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού.

Στο σχολείο παρατηρήθηκαν μεγάλες φθορές και κακοτεχνίες που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους μαθητές, ενώ από το κτίριο εξαφανίστηκε ως δια μαγείας το αλεξικέραυνο. Επίσης, στον προαύλιο χώρο τα εκτεθειμένα καλώδια, οι πρόχειρες κατασκευές και βρύσες θωρακισμένες με μπετόβεργες (!) συνθέτουν μια άθλια εικόνα και καθόλου φιλική προς τα μικρά παιδιά που παίζουν ή αθλούνται στον χώρο.

Τα τελευταία κρούσματα βίας στα σχολεία της Φυλής, ανησυχούν τη διευθύντρια που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των μαθητών, λόγω της ελλιπής φύλαξης και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει μόνιμος φύλακας στο σχολείο.

Τέλος, από τον διάλογο με την διευθύντρια προέκυψε ότι υπάρχει προβληματική επικοινωνία με τη σχολική επιτροπή, ενώ τα παράπονα και οι ενοχλήσεις της παραπέμπονται στις…” ελληνικές καλένδες”.

3ο Λύκειο  Άνω Λιοσίων

Ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Άνω Λιοσίων, κ. Γεροντίδης Γιώργος και μαζί με την υποδιευθύντρια του σχολείου εστίασαν στο έντονο κτιριακό πρόβλημα που χρονίζει.

Το 3ο Λύκειο Άνω Λιοσίων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με 210 μαθητές σε ένα κτίριο δεκαετίας του ’70, με ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση ενδεχόμενου σεισμού, με τους εκπαιδευτικούς να επιτελούν κάτω από αντίξοες συνθήκες το έργο τους, καθώς δεν υπάρχουν οργανωμένα εργαστήρια, αίθουσα εκδηλώσεων και λοιποί βοηθητικοί χώροι.

Το προαύλιο του σχολείου διαθέτει μια απαράδεκτη περίφραξη απ’ όπου οι μαθητές μπορούν ανενόχλητοι να φεύγουν ή να εισβάλλουν εξωσχολικοί. Επίσης, παρατηρούνται μεγάλες φθορές σε τοίχους, βρύσες, χώρους άθλησης με αιχμηρά αντικείμενα και σοβάδες να απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Ως προέκταση του κτιριακού προβλήματος είναι οι άθλιες εγκαταστάσεις τύπου κοντέινερ που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο, ενώ το κυλικείο είναι ένας επιπρόσθετος (αυθαίρετος) χώρος χτισμένος με τσιμεντόλιθους και σκεπασμένος με τσίγκους, όπως και τα περισσότερα κτίρια του προαυλίου.

Είναι λυπηρό κι αδιανόητο για ένα σχολείο στο ιστορικό κέντρο των Άνω Λιοσίων να βρίσκεται σε αυτήν την αποκαρδιωτική κατάσταση και έναν Δήμο με τεράστια έσοδα να φτάνει σε σημείο να μισθώνει έναν χώρο που σίγουρα δεν πληροί τις προδιαγραφές. Η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου αποτελεί αδήριτη ανάγκη και πάγιο αίτημα γονέων και εκπαιδευτικών.