Οδηγείς στα Άνω Λιόσια; Με το πράσινο περνάς, με το… λευκό σταματάς!

Τα χρώματα στους φωτεινούς σηματοδότες του Δήμου Φυλής διαφέρουν από την υπόλοιπη χώρα.

Ως είθισται στα φανάρια περνάμε το με το χρώμα πράσινο , με το χρώμα πορτοκαλί προειδοποιούμαστε  και το  το χρώμα κόκκινο μας απαγορεύει την διέλευση.

Στο Δήμο Φυλής, και σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους του, την οδό Φυλής, για τέσσερις ολόκληρες ημέρες οι οδηγοί μπερδεύονται με τα χρώματα ενός φαναριού στο οποίο μετά το πορτοκαλί… έρχεται το λευκό!

Το γεγονός αυτό προκαλεί σύγχυση στους οδηγούς και ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

Αυτό συνέβη διότι κάποιοι επιτήδειοι έσπασαν το κόκκινο καπάκι του φαναριού, με αποτέλεσμα να ανάβει ακάλυπτο σε χρώμα άσπρο.

Αν και οι φωτεινοί σηματοδότες είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, θα μπορούσε ο Δήμος Φυλής σε ρόλο συντονιστή να πιέσει την άμεση αντικατάσταση διότι από το σημείο διέρχονται καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα και εγκυμονούν κίνδυνοι.

Το παρελθόν… οδηγός στα μέρη μας!

Στις αρχές του 1830 οι σιδηροδρομικές εταιρίες δημιούργησαν το δικό τους σύστημα φωτισμού με διαφορετικά χρώματα που συμβόλιζαν διαφορετικές εντολές. Όσο περίεργο και αν μας φαίνεται σήμερα, αρχικά είχαν επιλέξει το λευκό χρώμα για τη συνέχιση της πορείας και το πράσινο για την προειδοποίηση (όπως είναι σήμερα το κίτρινο).

Ωστόσο, το λευκό χρώμα προκάλεσε πολλά προβλήματα….

Tο 1914, έπεσε ένας κόκκινος φακός από το φανάρι με αποτέλεσμα να ανάψει λευκό χρώμα και να ξεγελαστεί ένα διερχόμενο τρένο το οποίο συνέχισε την πορεία του ανενόχλητο και συγκρούστηκε με ένα άλλο διερχόμενο.

Στα Άνω Λιόσια, λοιπόν, τα χρώματα αλλάζουν και ο Θεός βοηθός!

%d bloggers like this: