Οι Κρήτες της Φυλής τίμησαν τους ήρωες του Αρκαδίου

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Φυλής «Η Μεγαλόνησος» με αφορμή τα 152 χρόνια από την επέτειο του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου.

Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στον Ιερό Ναό Αγίου Κων/νου και Ελένης, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων αγωνιστών στην πλατεία Ηρώων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προβολή ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις, μαρτυρίες και ριζίτικα για την ιστορική εκείνη ημέρα όπου παρευρέθηκε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Φυλής, κ. Αλέξανδρος Κουλοχέρης, συνοδευόμενος από συνεργάτες του.

Ο κ. Κουλοχέρης μας δήλωσε τα εξής:

“Ο Σύλλογος Κρητών Φυλής είναι ένα ιστορικό σωματείο, ένα κεφάλαιο για την περιοχή μας. Και με εκδηλώσεις σαν τη σημερινή μας θυμίζει ότι κάθε νίκη απαιτεί και έναν αγώνα. Πρέπει να διατηρήσουμε λοιπόν στην μνήμη μας αυτή την ηρωική πράξη των Κρητικών, να παραδειγματιστούμε από αυτήν και να την έχουμε οδηγό στους δικούς μας, μικρούς και μεγάλους αγώνες”.

 

 

Λίγα λόγια για το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου

Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου αποτελεί μια ιστορική στιγμή αυτοθυσίας για τον κρητικό λαό και ορόσημο για το Ρέθυμνο, την Κρήτη, αλλά και τον απανταχού Ελληνισμό

Στις 9 Νοεμβρίου 1866, ο Κωστής Γιαμπουδάκης ως ο επικρατέστερος που άναψε το φιτίλι, ανατίναξε την μπαρουταποθήκη της μονής μέσα στην οποία, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, υπήρχαν 325 άνδρες, 40 μοναχοί και γυναικόπαιδα.

Θυσία που συντάραξε τον Δυτικό Κόσμο, ανεβάζοντας τη θυσία των Κρητικών σε επίπεδο που ξεπερνούσε τις άλλες θυσίες κατά τον αγώνα των Κρητικών για ελευθερία.

Η μονή Αρκαδίου ξεσήκωσε τα φιλελληνικά αισθήματα της Ευρώπης, δίνοντας μία άλλη διάσταση στην πολιτική των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων για την αντιμετώπιση του Κρητικού ζητήματος.

Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου το 1866, έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς, ως ένα από τα δραματικότερα γεγονότα της ιστορίας της Κρήτης με διεθνές αντίκτυπο, στην Ευρώπη στην Ασία και στην Αμερική, αντίκτυπο που είχε ως ιστορικά καταγεγραμμένο αποτέλεσμα πλήθος φιλοκρητικών και φιλελληνικών εκδηλώσεων.