Οι μαθητές της Ευρώπης επιστρέφουν στα θρανία

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία φέτος, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου για τις λεπτομέρειες της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η λειτουργία του διδακτικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Μπορεί η Ευρώπη να έχει μέχρι στιγμής περισσότερα από 4 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού και οι θάνατοι από την πανδημία να αυξάνονται συνεχώς, αλλά οι μαθητές αναπόφευκτα (;) επιστρέφουν στα σχολεία. Οι κυβερνήσεις των χωρών, ανάλογα με τις ανάγκες, τις εισηγήσεις των επιστημόνων τους που συχνά διαφέρουν από των συναδέλφων τους, αλλά και τις δυνατότητες που έχουν, ανακοινώνουν ημερομηνίες έναρξης της νέας σχολικής χρονιά, υπό τον φόβο αύξησης των κρουσμάτων και την ελπίδα ότι τα μέτρα θα αποδώσουν.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τρίτης, είχαν συνολικά καταγραφεί στην Ευρώπη, από την αρχή της πανδημίας, 4.006.077 μολύνσεις Covid-19 στην Ευρώπη και 216.080 θάνατοι. Σχεδόν το ένα τέταρτο των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στη Ρωσία (1.048.000 μολύνσεις – 17.299 θάνατοι), ενώ ακολουθούν η Ισπανία με 470.973 κρούσματα και 29.152 θανάτους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 337.168 μολύνσεις και 41.504 θανάτους και η Γαλλία (315.497, 30.635 αντίστοιχα).

Ας δούμε τι γίνεται στις περισσότερο πληγείσες χώρες…

Βρετανία

Στη Γηραιά Αλβιώνα τα δημοτικά σχολεία ξανάνοιξαν στην Αγγλία την 1η Ιουνίου, ξεκινώντας με κάποιες ηλικιακές ομάδες μαθητών, ενώ οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας 15 έως 18 ετών, επέστρεψαν στις τάξεις τους στις 15 Ιουνίου.

Για τη νέα χρονιά, οι μαθητές όλων των ηλικιών επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο αυτήν την εβδομάδα, ενώ τα σχολεία της Σκωτίας άνοιξαν ξανά στις 11 Αυγούστου.

«Φυσαλίδες» μαθητών

Στο 96% των σχολείων οι τάξεις χωρίζονται σε μικρές ομάδες, αποκαλούμενες «φυσαλίδες». Κάθε ομάδα διατηρεί μια ασφαλή απόσταση από τις άλλες ομάδες για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων σχεδιάζει διαφορετικούς χρόνους διαλειμμάτων και κλιμακωτές ώρες προσέλευσης στο μάθημα.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, οι κανόνες ποικίλλουν: οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες προσώπου σε κοινόχρηστους χώρους εάν επιβληθεί lockdown στις περιοχές τους. Στη Σκωτία, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές κατά την είσοδο στο σχολείο.

Ισπανία

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκινούν το ακαδημαϊκό έτος στις περιφέρειες κλιμακωτά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, ενώ κι εδώ εισήχθη το σύστημα της «φυσαλίδας»

Η φυσική παρουσία στο σχολείο είναι υποχρεωτική, όπως και η χρήση μάσκας μέσα στην τάξη για παιδιά ηλικιών έξι ετών και άνω και οι μαθητές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα.

Βασικό στοιχείο είναι η τήρηση του κανόνα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, εκτός από τα μέλη μιας «φυσαλίδας», μιας μικρής ομάδας παιδιών που πρέπει να απέχουν από μέλη άλλων «φυσαλίδων».

Θερμομετρήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί, στο σχολείο ή στο σπίτι.

 

Γαλλία

Στη Γαλλία τα σχολεία άνοιξαν σήμερα και η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές άνω των 11 ετών, σε όλους τους χώρους του σχολείου, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Τα σχολεία πρέπει να περιορίζουν την ανάμιξη διαφορικών ομάδων τάξεων, να αερίζουν και να απολυμαίνουν τις αίθουσες.

Η φυσική παρουσία στο σχολείο είναι υποχρεωτική, αλλά αν αν υπάρξουν κρούσματα σε τοπικό επίπεδο, μπορούν να περιορίζουν τη φυσική παρουσία για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Σε περίπτωση έντονου ξεσπάσματος σε περιφερειακό επίπεδο, τα σχολεία μπορεί να κλείσουν προσωρινά.

Στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά στην ίδια τάξη δεν χρειάζεται να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις, ενώ τα δημοτικά μπορεί να χωριστούν σε τάξεις από 8 έως 15 μαθητές που θα εναλλάσσονται μεταξύ μισών ημερών στην τάξη και σε διδασκαλία από το σπίτι. Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλοι οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο για τουλάχιστον κάποιες μέρες την εβδομάδα.

 

Ρωσία

Οι κανόνες προβλέπουν κλιμακωτές ώρες διδασκαλίας και μαθημάτων, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ θα γίνονται και θεμομετρήσεις.

Οι μαθητές με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη θα απομονώνονται. Η σύσταση στα παιδιά είναι να φορούν μάσκα αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Το προσωπικό θα φορά μάσκες διαρκώς, εκτός εάν στέκεται σε ασφαλή απόσταση από τους μαθητές.

Η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν προσφέρεται ως εναλλακτική.

 

Στις άλλες χώρες

• Γερμανία

Τα παιδιά έχουν επιστρέψει στο σχολείο σε κανονικούς ρυθμούς από τις αρχές Αυγούστου. Στα περισσότερα κρατίδια, μαθητές και δάσκαλοι υποχρεούνται να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εκτός αν κάθονται στα θρανία τους. Στη διάρκεια των διαλειμμάτων διαχωρίζονται κατά τάξεις και ηλικίες, ενώ διαδικτυακά μαθήματα συνεχίζονται σε ειδικές περιστάσεις.

• Ιταλία

Τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της νόσου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά εξετάζονται ρυθμίσεις όπως κλιμακωτές ώρες άφιξης στο σχολείο, χρήση μάσκας κατά την άφιξη και την αποχώρηση και ο συνδυασμός φυσικής παρουσίας και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Εάν ένας μαθητής ή δάσκαλος μολυνθεί, εναπόκειται στους διευθυντές των σχολείων και στις αρχές υγείας να αποφασίσουν εάν θα κλείσουν ολόκληρο το σχολείο, κάποιες τάξεις ή θα επιβάλουν καραντίνα σε εκείνους που εκτέθηκαν στον ιό.

 

• Ολλανδία

Δημοτικά και γυμνάσια άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά τον Αύγουστο, σε κανονικούς ρυθμούς και τα μαθήματα γίνονται με φυσική παρουσία. Ούτε οι μαθητές ούτε οι δάσκαλοι υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Μερικοί δάσκαλοι ήταν απρόθυμοι να επιστρέψουν στην εργασία τους και ορισμένα σχολεία εισήγαγαν τους δικούς τους κανόνες για τη χρήση μάσκας.

Εάν ένας μαθητής μολυνθεί με τον κορονοϊό, όλοι στο σπίτι του πρέπει να μείνουν σε κατ’οίκον περιορισμό για 10 ημέρες. Τα παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να υποβληθούν στο διαγνωστικό τεστ. Οι νεότεροι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν τα σχολικά μαθήματα ακόμη και με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά πρέπει να μένουν στο σπίτι εάν έχουν πυρετό.

 

• Νορβηγία

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά σταδιακά από τις 27 Απριλίου και τα παιδιά δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκες, το σχολικό ωράριο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο και τα μαθήματα γίνονται με φυσική παρουσία.

Οι συμμαθητές θα πρέπει να μένουν μεταξύ τους χωρίς να αναμιγνύονται στο σχολείο με μαθητές άλλων τάξεων. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, κάθε τάξη έχει ένα διαφορετικό χώρο στο προαύλιο. Οι ώρες των διαλειμμάτων είναι επίσης κλιμακωτές.

Τα παιδιά με συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να εξεταστούν για λοίμωξη από Covid-19. Στα νηπιαγωγεία, τα παιδιά μπορούν να προσέλθουν ακόμη και αν έχουν συνάχι αλλά πρέπει να μείνουν στο σπίτι εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά.

• Πολωνία

Στην Πολωνία τα σχολεία άνοιξαν σήμερα και οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές εντός αίθουσας, ενώ για τους κοινόχρηστους χώρους, αποφασίζουν κατά περίπτωση οι διευθυντές των σχολείων.

Αιτήματα ορισμένων σχολείων και δήμων για καθυστέρηση της έναρξης του νέου σχολικού έτους απορρίφθηκαν παρά το γεγονός ότι δημοτικά και γυμνάσια σε πόλεις όπως στην Βαρσοβία, έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών και ορισμένοι εκπαιδευτικοί λένε ότι θα είναι αδύνατο να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής απόστασης ακόμη και με κλιμακωτά ωράρια. Οι οικογένειες που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο έως 10.000 ζλότι (περίπου 2.300 ευρώ).

• Σουηδία

Τα σουηδικά σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ και υποδέχθηκαν κανονικά τους μαθητές στα μέσα Αυγούστου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι τοπικές αρχές αποφασίζουν πώς θα χειριστούν πιθανές εστίες, με επιλογές όπως το κλείσιμο μεμονωμένων σχολείων.

Κάθε σχολείο είναι υπεύθυνο για την τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την κοινωνική απόσταση και την υγιεινή. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές.

Ορισμένοι δήμοι άλλαξαν τα σχολικά προγράμματα για να αποφύγουν συνωστισμούς σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

%d bloggers like this: