Οι φωτογραφίες του Brexit – Το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Έπειτα από 47 χρόνια κοινής πορείας, η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Το Brexit μετά από πολλά μπρος πίσω είναι γεγονός.

 

Από τις 11 το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου, Tο Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινά η 11μηνη μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας, η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να υπακούει στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της στην ΕΕ.

Η πρωθυπουργική κατοικία έχει φωταγωγηθεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και άλλα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Λονδίνου.
Στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο κοινοβούλιο, είναι συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετέχοντας σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του Brexit και η καμπάνια Leave means Leave.
Σε μία μεγάλη οθόνη που στήθηκε από τους διοργανωτές προβλήθηκε βίντεο με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, μέχρι και το Brexit.

Μία αυτοσχέδια χάρτινη μινιατούρα του Big Ben είχε στηθεί, με κολλημένο το σύνθημα «Κάντο Μπόρις», και κάποιοι χτυπούσαν κουδούνια και ντραμς για να σημάνουν συμβολικά την έξοδο της Βρετανίας. ‘Αλλοι, τυλιγμένοι με τις βρετανικές σημαίες, ή με κοστούμια στα χρώματα της σημαίας χόρευαν υπό τη μουσική του Τομ Τζόουνς και των Κουίν.

Στο πεντάλεπτο μήνυμά του, ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι το Brexit είναι η σωστή και δημοκρατική επιλογή που θα ξεδιπλώσει την πλήρη δυναμική της χώρας, καθώς, παρά τις αξιοθαύμαστες αξίες της, η ΕΕ έχει αναπτυχθεί προς μια κατεύθυνση που δεν ταιριάζει πια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι δυνητικά η στιγμή της πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής, το ξημέρωμα μίας νέας εποχής, στην οποία δε δεχόμαστε πλέον ότι οι ευκαιρίες της ζωής σας και της οικογένειάς σας εξαρτώνται από το μέρος στο οποίο μεγαλώσατε», είπε ο Μπόρις Τζόνσον και υποσχέθηκε να προσφέρει ελπίδα και ευκαιρίες σε κάθε περιοχή της χώρας.
Πανηγυρισμοί για το Brexit
Tα μεσάνυχτα στο κέντρο του Λονδίνου από τους οπαδούς του Brexit στήθηκε ένα τεράστιο πάρτι:

Όλα όσα αλλάζουν

Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές χάνουν τις έδρες τους

Παύουν για τη Μεγάλη Βρετανία οι Σύνοδοι Κορυφής 

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο  

Τα διαβατήρια ξαναγίνονται μπλε  Brexit και σε… νόμισμα 

Την Παρασκευή θα κυκλοφορήσουν περίπου τρία εκατομμύρια αναμνηστικά κέρματα των 50 σεντς, που θα φέρουν την ημερομηνία «31 Ιανουαρίου» και την επιγραφή: «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη».

 

Όσα παραμένουν ίδια

Από τη στιγμή που η μεταβατική περίοδος ξεκινά αμέσως μετά το Brexit, υπάρχουν και αρκετά πράγματα που θα παραμείνουν ίδια και απαράλλακτα, τουλάχιστον μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. 

Πιο συγκεκριμένα: 

1.Τα ταξίδια 

Οι πτήσεις, τα σκάφη και τα τρένα θα λειτουργούν ως συνήθως, ενώ, όσον αφορά τον έλεγχο διαβατηρίων, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσουν να περιμένουν στην ουρά στις περιοχές που προορίζονται μόνο για αφίξεις της ΕΕ.

 

  1. Άδειες οδήγησης και διαβατήρια κατοικίδιων ζώων 

Μέχρι τη λήξη τους, θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως έχουν. 

  1. Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC) 

Οι κάρτες που παρέχουν στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου κρατική ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (καθώς και στην Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), θα εξακολουθήσουν να ισχύουν κατά τη μεταβατική περίοδο

  1. Διαβίωση και εργασία στην ΕΕ

Η ελεύθερη κυκλοφορία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ούτως ώστε οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ όπως κάνουν σήμερα.

Το ίδιο ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

ΠΗΓΗ : https://www.lifo.gr/now/world/268511/oi-fotografies-toy-brexit-stin-aygi-mias-neas-epoxis

%d bloggers like this: