Οργή στο Twitter για την «Τσι-μενδώνη» υπουργό

Στο Ελληνικό περιμέναμε μπετό στην Ακρόπολη έπεσε τελικά.

 

 

Η απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει τις εργασίες το πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση Διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση», καθώς και οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο έχουν δημιουργήσει αρκετά ερωτηματικά.

Και για να προλάβουμε τους κακοπροαίρετους υποτίθεται ότι γίνεται μελέτη για να έχουν πρόσβαση ΑμεΑ στον Ιερό Βράχο, οπότε δικαιολογημένα οι χρήστες αναρωτιούνται η λύση ήταν το τσιμέντο, ή υπάρχουν άλλα πιο φιλικά προς το αρχαιολογικό περιβάλλον υλικά;

Ο αρχαιολογικός χώρος τσιμεντώθηκε σε αρκετά σημεία, και ο κόσμος του twitter με χιούμορ διασκεδάζει τις εντυπώσεις.

 

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις νέες διαδρομές που ετοιμάζονται στην Ακρόπολη για να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμΕΑ, των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας και των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας;

Για να δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση πρέπει να δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Το εν εξελίξει έργο υλοποιείται για να βελτιώσει την εμπειρία της επίσκεψης στον Ιερό Βράχο όχι μόνο για τα άτομα με δυσκολία στην κίνηση αλλά για όλους τους επισκέπτες. 

Για την εφαρμογή του έργου γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αφού μελέτησε σε βάθος όλα τα δεδομένα.

Η μελέτη ήταν αναλυτική ως προς τα υλικά, την επισκευή των υφιστάμενων διαδρόμων και την κατασκευή νέων, τη διαδικασία της επίστρωσης κ.ά.  Μάλιστα, η τεκμηρίωση των αρχαιολογικών πληροφοριών της μελέτης ακολουθεί τα σχέδια των Stevens και Κορρέ, ενώ τηρούνται τα οριζοντιογραφικά και υψομετρικά δεδομένα ώστε το αποτέλεσμα να μπορεί να ενταχθεί αρμονικά στη μελλοντική επέκταση του έργου.

 

 

Γιατί λοιπόν ενώ όλα αυτά είναι ήδη γνωστά, υπάρχουν τόσες αντιδράσεις;

Η  Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε σε όσα της καταλογίζουν.

Κυρίως, γιατί κάποιοι κάνουν λόγο για τσιμέντα στην Ακρόπολη;

«Είμαστε σε μία εποχή, που φαίνεται ότι οι ειδικοί αμφισβητούνται. Αμφισβητήθηκαν οι γιατροί. Αμφισβητούνται τώρα και οι σημαντικότεροι αρχιτέκτονες, μηχανικοί και αρχαιολόγοι, οι οποίοι υπηρετούν στην Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, με κορυφαίο τον ακαδημαϊκό καθηγητή Μανόλη Κορρέ, για τον οποίο, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ο απόλυτος γνώστης της Ακρόπολης και των μνημείων της. Αμφισβητούνται τα 17 μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα στελέχη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, των οποίων το αναστηλωτικό έργο ουδέποτε έχει αμφισβητηθεί, καθώς και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. 

Μόνον απορία και έκπληξη μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν εικόνες εργοταξιακές, από το έργο της επίστρωσης των διαδρομών στην Ακρόπολη, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί -άρα δεν υπάρχει η τελική εικόνα- και το οποίο, σε κάθε περίπτωση, είναι επιλογή συνειδητή και προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εντασσόμενο στο Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία, προκειμένου το κορυφαίο μνημείο, το σύμβολο του δυτικού Πολιτισμού να καταστεί προσβάσιμο σε όλους. Όλοι έχουμε ίδια και ίσα δικαιώματα. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους. Μόνο μικρόψυχοι μπορούν να θεωρούν ότι ένα έργο, το οποίο εξασφαλίζει την απόλυτη πρόσβαση σε όλους τους συνανθρώπους μας, γίνεται για να δημιουργήσει πρόβλημα στο κορυφαίο μνημείο μας. 

Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, η εικόνα της Ακρόπολης είναι η εικόνα της χώρας. Ολοκληρώσαμε τον φωτισμό και πήραμε μόνο εύσημα. Ολοκληρώνεται, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο ανελκυστήρας πλαγιάς, ένα απολύτως σύγχρονο έργο, πρότυπο στην κατηγορία του σε διεθνές επίπεδο.

Τώρα εκτελείται το έργο της επίστρωσης των διαδρομών. Μιλάνε κάποιοι για τσιμέντα. Ας αναλογιστούν, ας δουν, ας ζητήσουν πληροφόρηση τι είναι αυτό το υλικό που χρησιμοποιούμε. Είναι αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, η περιεκτικότητα του οποίου σε τσιμέντο είναι μόλις 12%.

Ένα ανθεκτικό υλικό μας είναι απαραίτητο, πρώτον, για να διευκολύνουμε την κίνηση των αμαξιδίων.

Δεύτερον, διότι τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη συνεχίζουν να εκτελούνται. Κινούνται στον Ιερό Βράχο μηχανήματα πολλών τόνων για να  μεταφέρουν φορτία πολλών τόνων. Επομένως, χρειάζονται ένα στέρεο έδαφος αντοχής για να μην υπάρχουν ατυχήματα. Ένα στέρεο έδαφος, το οποίο θα εξασφαλίζει συγχρόνως την αισθητική, η οποία επιβάλλεται να υπάρχει στα συγκεκριμένα μνημεία. Και αυτό το υλικό επελέγη με βάση την μελέτη Κορρέ και την μελέτη πολλών δειγμάτων υλικών.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται απολύτως αναστρέψιμη διάστρωση, που προστατεύονται απολύτως τα όποια ίχνη του βράχου υπάρχουν σήμερα ορατά. Και για πρώτη φορά αναδεικνύεται σε όλο της το εύρος, η οδός των Παναθηναίων.

Μόνον έτσι ο σημερινός επισκέπτης θα μπορεί βιωματικά, να αντιληφθεί το μεγαλείο του Παρθενώνα και των λοιπών μνημείων, όπως το αντιλαμβανόταν ο αρχαίος Αθηναίος. Όλα τα άλλα είναι fake news. Όλα τα άλλα είναι πληροφορίες που διακινούνται εκ του πονηρού. Όλα τα άλλα εξυπηρετούν εγνωσμένες σκοπιμότητες. Όλα τα άλλα έχουν στόχο να ζημιώσουν, όχι το Υπουργείο Πολιτισμού ή εμένα προσωπικά, αλλά τη χώρα και μόνο τη χώρα.»   

%d bloggers like this: