Ο Εορτασμός των Θεοφανίων στον Ι.Ν. Αγίων Κων/νου και Ελένης

 

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τελέστηκε σήμερα με τήρηση όλων των μέτρων ο εορτασμός των Θεοφανείων

 

Προεξείχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας των Θεοφανείων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως(Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)  κ.κ Θεόδωρος

 

 

μετά των Ιερέων του Μητροπολιτικού Ναού Άνω Λιοσίων, Αρχιμανδρίτη Τίτου Χρήστου, του πατέρα Παναγιώτη Μυλωνάκη και του πατέρα Φανούριου Μπριλή

 

 

 

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο με τα πορτοκάλια στον Αγιασμό των υδάτων

 

Το πορτοκάλι συμβολίζει την υγεία, σύμφωνα με το έθιμο, που έχει  ρίζες στα Επτάνησα βάζουμε το πορτοκάλι στο εικονοστάσι και το τρώμε τη Μεγάλη Παρασκευή και  είναι το ίδιο φρέσκο και ζουμερό όπως την πρώτη ημέρα.

 

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκε σε  όλο το εκκλησίασμα ένα πορτοκάλι και Αγιασμός

 

Και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς…

 

Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης (ο Πρόδρομος), γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Χριστού, και διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας και κηρύττοντας το βάπτισμα μετανοίας, βάπτισε τον Ιησού στον Ιορδάνη Ποταμό.

Κατά τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα από τον ουρανό ακούσθηκε φωνή που έλεγε: Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα”.

 

Στα Θεοφάνια επαναλαμβάνεται η βάπτιση του Χριστού και τα περιστέρια γίνονται το πνεύμα του Θεού. Ο σταυρός που πέφτει στο νερό είναι ο ίδιος ο Χριστός και ο ήρωας της ημέρας γίνεται «νονός» του Χριστού, αφού η παράδοση θέλει κάθε βαπτισμένος να έχει τον ανάδοχό του. Κατά το «Θείον πρότυπον» τη στιγμή της κατάδυσης του Σταυρού-Χριστού, όλα τα νερά του κόσμου μετατρέπονται στα νερά του Ιορδάνη σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Νίκο Ι. Κωστάρα.

 

%d bloggers like this: