Απενεμήθη το οφίκιο του πρωτοπρεσβύτερου στον πάτερ Παναγιώτη και του Σταυροφόρου οικονόμου στον πάτερ Φανούριοος στην εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων.

 

Του Αρχιερατικού Εσπερινού προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος στο τέλος του εσπερινού απένειμε το οφίκιο του πρωτοπρεσβύτερου στον π. Παναγιώτη Μυλωνάκη, τον παλαιότερο ιερέα του Ναού και το οφίκιο του Σταυροφόρου οικονόμου στον π. Φανούριο Μπριλή.

 

 

Ο κ. Αθηναγόρας τόνισε ότι “οι κόποι και η διακονία χρόνων των ιερέων ανταμείβονται από την εκκλησία, ενώ ευχαρίστησε τον υπεύθυνο του Ναού π. Τίτο Χρήστο και τους πιστούς για την φιλοξενία.

 

 

Την κυριώνυμο μέρα της εορτής, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλιουπόλεως κ.κ. Θεοδώρου συμπαραστατούμενος από τον ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως π. Αγαθάγγελο Κόκλα και του εφημέριους του Ναού.

 

 

 

Στο τέλος της ακολουθίας του Όρθρου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

 

 

 

 

 

Άξιοι και ευλογημένοι 

 

Ο Οικονόμος είναι ο τίτλος εκκλησιαστικού και πολιτικού αξιώματος που ανάγεται στον 4ο αιώνα. Η λέξη σημαίνει τον υπεύθυνο της οικονομικής διαχείρισης μίας Επισκοπής-Μητρόπολης κλπ. Σήμερα αποτελεί απλό τιμητικό τίτλο που αποδίδεται στον έγγαμο κληρικό που κατέχει το δεύτερο βαθμό της Ιεροσύνης. Διακριτικό γνώρισμα του Ιερέα που κατέχει τον συγκεκριμένο τίτλο είναι το Επιγονάτιο.

 

Πρωτοπρεσβύτερος στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι οφφίκιο που αποδίδεται σε έγγαμο μόνο κληρικό που φέρει τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης. Είναι ο ανώτερος βαθμός στον οποίο μπορεί να φτάσει έγγαμος κληρικός. Ξεχωρίζει για την έντονη ποιμαντική του δραστηριότητα στις ενορίες με έμφαση στο κοινωνικό έργο, την ιερά εξομολόγηση, τις ομιλίες, τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, την εμψύχωση της νεολαίας και τη λειτουργική ζωή.

%d bloggers like this: