Πώς θα προπονηθείς σαν αληθινός Strongman

Ξέχνα μπάρες και αλτήρες και κουβάλα, σπρώχνε και σήκωνε σιδερόμπαλες, βαρέλια μπύρας, λάστιχα και αμόνια.

Όταν σκέφτεσαι έναν αθλητή Strongman, η πρώτη εικόνα που φέρνεις στο νου σου είναι ένας θηριώδης τύπος με τόνους μυών, που σηκώνει 300άρες μπάρες σε άρσεις θανάτου για προθέρμανση. Τυπικά παραδείγματα, ο μεγαλοπρεπής super star Hafþór Júlíus Björnsson, ο βετεράνος θρύλος Magnus Ver Magnusson ή ο νεότερος των Γολιάθ (με σάρκα και οστά), Eddie Hall.
Αυτοί οι γίγαντες της άρσης υπερβαρέων βαρών μπορούν να ρυμουλκήσουν τεράστια φορτηγά και να απιθώσουν μια ντουζίνα πέτρες 150 κιλών από το έδαφος πάνω σε ψηλές πλατφόρμες. Και μολονότι κανείς μέσος άντρας δεν θα ήθελε -ούτε και μπορούσε- ποτέ να τους μοιάσει, ωστόσο είναι συναρπαστικό να τους βλέπεις να κοντράρονται σε αγώνες και προπονήσεις.
«To άθλημα του Strongman είναι για πολύ λίγους και εκλεκτούς άντρες με γονίδια από τον πλανήτη …Marvel, αλλά και σε συνδυασμό με εξουθενωτικές, υπεράνθρωπες προπονήσεις», λέει o Dom Fortino, προπονητής και ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου City Strongman στο Λονδίνο, με αποκλειστική ειδίκευση στην εκπαίδευση αντρών και γυναικών, που φλερτάρουν με τα υπερβαρέα βάρη. Ωστόσο, οι προπονήσεις διαμορφώνονται και για άτομα που θέλουν απλά να πολλαπλασιάσουν την συνολική δύναμη του σώματός τους, χωρίς κατ’ ανάγκη να προορίζονται για πρωταθλητές της άρσης βαρών ή εν δυνάμει πρωταγωνιστές του Games of Thrones.
> Επιστημονικές συμβουλές τερατώδους μυϊκής μεταμόρφωσης
«Απλά στο γυμναστήριό μου δεν θα βρεις αλτήρες, μπάρες και μηχανήματα για να προπονηθείς, παρά μόνο σάκους με άμμο, σιδερόμπαλες, λάστιχα τρακτέρ, βαρέλια και αμόνια», λέει ο Fortino και συνεχίζει: «Τα οφέλη μιας προπόνησης τύπου Strongman είναι πολύ διαφορετικά από το CrossFit ή τα άλλα στυλ προγραμμάτων με μπάρες. Εδώ η έμφαση δίνεται σε βελτίωση της ικανότητας ενός ατόμου να εκτελεί με μεγαλύτερη ευκολία καθημερινές λειτουργικές κινήσεις, που του επιβάλλουν η ζωή του, το επάγγελμά του ή το χόμπι του.
Αν είσαι αγρότης, κτηνοτρόφος, μάστορας, φορτοεκφορτωτής, οικοδόμος ή ασχολείσαι με χειρωνακτικές εργασίες που απαιτούν μεγάλη δύναμη, η προπόνηση Strongman είναι η μόνη που εγγυάται πως δεν θα σε προδώσει το σώμα σου από τραυματισμό ή αδυναμία εκτέλεσης μιας δύσκολης αποστολής».
Μαθήματα αρχέγονης προπόνησης από τον πιο επιδραστικό δάσκαλο paleo-fitness του πλανήτη
Πώς δουλεύει μια προπόνηση Strongman
 Μία από τις θεμελιώδεις κινήσεις είναι οι άρσεις θανάτου, σε μια ποικιλία φορτίων (σιδερόμπαλα, βαρέλι, αμόνι) και σε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο.
 Οι πιέσεις πάνω από το κεφάλι είναι εξίσου μια άσκηση που θεμελιώνει την ολική δύναμη του άνω μέρους του σώματος. «Εδώ, προτιμούμε τους σάκους με άμμο ή κάποια μπάρα», λέει ο Fortino.
 Δεν λείπουν, φυσικά, οι μετακινήσεις βαριών αντικειμένων (κουτιά, ελαστικά, έλκηθρα), με σκοπό να βελτιωθεί σημαντικά η ικανότητα του συνόλου του μυϊκού συστήματος να πιέζει και να σπρώχνει, «…όπως για παράδειγμα κάνεις στις ασκήσεις πάγκου, αλλά με πολλαπλάσιο εύρος κίνησης και διοχέτευσης της ενέργειας σε κάθε μυϊκή ίνα του σώματος», λέει ο Fortino.

«Υπάρχει επίσης και ένα κομμάτι που είναι αρκετά διασκεδαστικό», λέει ο προπονητής. «Είναι οι μετακομίσεις αντικειμένων. Έχει πολύ πλάκα να προσπαθείς να μεταφέρεις στην αγκαλιά σου βαρέλια μπύρας, μεγάλα σακιά σκυλοτροφής και λάστιχα από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά πίστεψέ με, έτσι φτιάχνεται ένα σώμα-πέτρα από την πρώτη μέρα που θα μπεις στο γυμναστήριό μου», τονίζει ο Fortino.

Πηγή: Askmen.gr