Τέλος στην τηλεκατάρτιση, κανονικά η ενίσχυση στους επιστήμονες

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης (voucher) για τους επιστήμονες ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προχειρότητα μερίδας των προγραμμάτων.

 

Μετά το χάος και το φιάσκο με τα ΚΕΚ και την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων ήρθε το τέλος του προγράμματος των voucher. 

 

Η κυβέρνηση πήρε πίσω άρον – άρον το πρόγραμμα της δήθεν κατάρτισης μετά τον σάλο που ξέσπασε και τα 80 εκατ. ευρώ που θα έδιναν στα ΚΕΚ για να επιμορφώσουν με «Σκοιλ Ελικικού» και «Κουμπί βάφλα» δικηγόρους και γιατρούς. 

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και κριτικής για την ποιότητα των προγραμμάτων.

Να θυμίσουμε ότι φράσεις όπως το «Σκοιλ Ελικικού» και το «Μέτζη του νέουκτη» εντοπίστηκαν, σε σελίδες ΚΕΚ που έχουν αναλάβει την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων η οποία επιδοτούνταν με τα 600 ευρώ από την κυβέρνηση.

Πρόκειται για φράσεις που δεν βγάζουν νόημα και προφανώς προέρχονται από αυτόματη μετάφραση επιστημονικών εξειδικευμένων όρων μέσω Google.

Τελικά, με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι επιστήμονες δεν θα λάβουν voucher, δεν θα «εκπαιδευτούν» από τα συγκεκριμένα ΚΕΚ και θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ.

 

Σε σχετική του δήλωση, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημειώνει:

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια».

πηγή :https://www.kathimerini.gr/1074940/article/epikairothta/ellada/telos-sthn-thlekatartish-kanonika-h-enisxysh-stoys-episthmones
%d bloggers like this: