Το βράδυ της 26ης Μαΐου η Ακολουθία της Αναστάσεως – Τι είναι η απόδοση του Πάσχα

 

Τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27ης Μαΐου, βραδιά απόδοσης της εορτής του Πάσχα, θα τελεσθεί εφέτος στους ναούς όλης της χώρας η Aναστάσιμη λειτουργία που κανονικά τελείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

 

Την απόφαση αυτή έλαβε, την Τετάρτη 1 Απριλίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

 

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε γιατί η ημέρα αυτή, 40 ημέρες μετά το Πάσχα, ψάλλεται στις Εκκλησίες  για τελευταία φορά στη χρονιά το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

 

 Τι είναι η απόδοση του Πάσχα

Κάθε μεγάλη γιορτή στην Ορθόδοξη λατρεία έχει την «απόδοσή» της. Κάθε γιορτή είναι ζωντανό γεγονός, που επαναλαμβάνεται στη ζωή της Εκκλησίας, στη ζωή του πιστού.

 

Στη λειτουργική γλώσσα της εκκλησίας σημαίνει την ολοκλήρωση της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου.

 

Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού (27 Μαΐου 2020).

 

Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών. Τη συνήθεια αυτή κληρονόμησε η χριστιανική λατρεία από τις μεγάλες ιουδαϊκές εορτές, που διαρκούσαν οκτώ ημέρες.

 

Από θεολογικής πλευράς, αυτή η παράταση αποτελεί και μια υπέρβαση του ιστορικού – λειτουργικού χρόνου και μια πρόγευση της αιωνιότητας.

 

Στην Ανατολή οι ημέρες της «Διακαινησίμου» εβδομάδος θεωρούνταν ως «μία και η αυτή λαμπροφόρος ημέρα της Αναστάσεως».

Μάλιστα Εκκλησιαστικοί κανόνες και πολιτικοί νόμοι (Πενθέκτης κανόνας ΞΣΤ’, Βαλεντινιανού ΙΙ [389]) επέβαλλαν την αργία για να μπορεί ο λαός να πηγαίνει στους ναούς.

Διαρκούσε όμως η εορτή αυτή για σαράντα ημέρες, μέχρι της αποδόσεώς της, την Τετάρτη πριν από την Αναλήψη, κατά την οποία ψαλλόταν όλη η αναστάσιμη ακολουθία του Πάσχα.

%d bloggers like this: