Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων -Αλλαγή πρωτοκόλλου και αύξηση των τεστ

Προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει σχετικά με την επιστροφή των μαθητών μετά τις γιορτές στα σχολεία, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί στη χώρα και τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

 

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι στόχος της είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρίσκεται η αλλαγή των πρωτοκόλλων, ενώ ήδη έχουν απαγορευτεί οι εκδρομές.

 

«Για τα σχολεία θα δράσουμε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα παρακολουθούμε την πορεία. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου. Έχουμε ακόμα 10 μέρες καιρό, θα είμαστε εκεί για να το δούμε», είχει δηλώσει χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

 

Τη βούληση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου είχε εκφράσει και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στον τηλεοπτικό σταθμό λέγοντας ότι «ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν».

 

Σχολεία: Τι αναφέρουν οι ειδικοί

 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ζήτησε την αναβολή της έναρξης των μαθημάτων κατά μία εβδομάδα, λέγοντας ότι ένα στα επτά παιδιά είναι ενεργό κρούσμα. «Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι ένα στα επτά παιδιά είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία, θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα 10ήμερο λόγω των κρουσμάτων. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον). Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Παράταση μία εβδομάδα και αναπλήρωσή της στο τέλος του χρόνου», πρότεινε, λέγοντας ότι αυτό «θα δώσει μια ανάσα».

 

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΑΝΤ-1, υπογράμμισε ότι όποια στιγμή κι αν ανοίξουν θα έχουμε μεταδόσεις, τονίζοντας ότι «τα πρωτόκολλα που έχουμε είναι εξαιρετικά», ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να εμβολιαστούν οι γονείς αλλά και τα παιδιά.

 

Το ζήτημα σχολίασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος διευκρινίζοντας ότι η επιτροπή θα συζητήσει σχετικά αυτές τις ημέρες και θα παρθούν αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα» είπε.<

 

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

 

Ρεπορτάζ του OPEN μετέδωσε ότι οι ειδικοί επεξεργάζονται το σχέδιο για την επιστροφή στα σχολεία. Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία αφού πρώτα υποβληθούν σε ένα rapid τεστ για να ανιχνευθούν οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

 

Επίσης, συζητείται να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές από δύο σε τρία, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορωνοϊό το 50 + 1% των μαθητών.

 

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 την περασμένη Πέμπτη είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου.

Discover more from New

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading