Αδιαφορεί για τα Α.Μ.Ε.Α. ο Δήμος Φυλής.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Φυλής δεν έχει επιδείξει καμία μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Αρκεί μια βόλτα στο Δήμο Φυλής προκειμένου να διαπιστώσει κανείς ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην προσβασιμότητα στο Δημαρχείο, σε κεντρικές υπηρεσίες και γενικά σε όλους τους δημόσιου χώρος.

 

Στην δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ένα Α.Μ.Ε.Α. στην πόλη μας

ήρθαν να προστεθούν

και οι νέες συγκοινωνιακές στάσεις, οι οποίες έκοψαν κάθε δυνατότητα κίνησης, στα ήδη δυσπρόσιτα για τα Α.Μ.Ε.Α. πεζοδρόμια.

Ο λόγος για τις κόκκινες σιδερένιες στάσεις, που τοποθετήθηκαν προεκλογικά και κυριολεκτικά εν μία νυκτί και οι οποίες αποτελούν εμφανώς προϊόν προχειρότητας τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην κατασκευή και τοποθέτησή τους.

Η προχειρότητα όμως, έχει και πιο σοβαρές προεκτάσεις πέραν της αισθητικής και της λειτουργικότητας, κάτι που καταδεικνύει μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ προς το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, μετά από καταγγελίες δημοτών ΑΜΕΑ.

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

10 Μαΐου 2019

Κυρίες/Κύριοι

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά του Δήμου Φυλής που έχει την ευθύνη για τα πεζοδρόμια, με αντικείμενο την κατάργηση της όποιας προσβασιμότητας των πεζοδρομίων της περιοχής ευθύνης του για τα άτομα με αναπηρία (που ισοδυναμεί σχεδόν με απαγόρευση κυκλοφορίας ειδικά για τις/τους χρήστριες/χρήστες αμαξιδίου) με την κατασκευή στάσεων λεωφορείων που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καταλαμβάνουν σχεδόν όλο το πλάτος των, κατά κανόνα στενών πεζοδρομίων του δήμου. Οι φωτογραφίες στάλθηκαν στο ΕΠΣΕ από ΑμεΑ που κινούνται με αμαξίδια και είναι θύματα της διάκρισης και πάρθηκαν μεταξύ 26 Απριλίου και 7Μαΐου 2019.

Έχοντας εμποδίσει την πρόσβαση σε τεράστια έκταση, ο Δήμος Φυλής “με πρόθεση δημόσια προκάλεσε τετελεσμένη διάκριση σε βάρος των ΑμεΑ” (άρθρο 1 παρ 1 και 3 Ν. 927/79) αφού στερεί από τα ΑμεΑ το δικαίωμα ισότιμης κυκλοφορίας στο δημόσιο χώρο, καταργώντας την προσβασιμότητα στο χώρο αυτό.

Παρακαλούνται οι διωκτικές αρχές να λάβουν υπόψη πως φέτος εξετάζεται για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ η συμμόρφωση της Ελλάδας με τη  Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες  (https://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=46).

Στο άρθρο 33 παράγραφο 3 της Σύμβασης προβλέπεται “Η κοινωνία των πολιτών, ιδιαίτερα τα ΑμεΑ και οι οργανώσεις που τα αντιπροσωπεύουν, εμπλέκεται και συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία επίβλεψης.” Το ΕΠΣΕ έχει ήδη υποβάλει έκθεση που αναρτήθηκε από τον ΟΗΕ (στο https://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CRPD/Shared%20Documents/GRC/INT_CRPD_ICO_GRC_33921_E.doc και σε μορφή html στοhttps://greekhelsinki.wordpress.com/2019/02/11/1-257/) και θα συμμετάσχει στις σχετικές διαδικασίες αναφέροντας μεταξύ άλλων το πρόβλημα και τις όποιες κυρώσεις επιβληθούν μετά τις επανειλημμένες μηνυτήριες αναφορές του ΕΠΣΕ.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μηνυτήρια αναφορά αυτή.

 

Με τιμή,
Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

 

https://racistcrimeswatch.wordpress.com/2019/05/10/1-824/?fbclid=IwAR1qAerdG8MbfAtI0spXN2ilYui2luKnGWUmtRUu54fKyl8IjWKeoSGY8VE

 

Πρόκειται για τις κόκκινες σιδερένιες στάσεις, οι οποίες φαίνονται  σαν να είναι μινιαρισμένες,

χωρίς καμιά πρόβλεψη σκίασης λόγω διάφανου στεγάστρου (θερμοκήπιο) και σε αρκετά σημεία είναι τοποθετημένες στραβά και ανισόπεδα.