Με αφορμή την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, σχετικά με την τοποθέτηση της προτομής του πρώην Δημάρχου Ζεφυρίου Κώστα Λιάρου στο ομώνυμο Πάρκο, αναζητήσαμε την κόρη του πρώτου Προέδρου της τότε Κοινότητας Ζωφριάς.
Ο λόγος για την κα Δέσποινα Φακίνου η οποία παραχώρησε συνέντευξη στα
όπου μιλά για τον πατέρα της Δημήτρη Φακίνο,για την παρακαταθήκη του στη Κοινότητα Ζεφυρίου, αλλά και για τη μη αναγνώριση του βαρυσήμαντου έργου από τις διοικήσεις του Δήμου.
Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τον πατέρα σας τον Δημήτρη Φακίνο
Ήταν εκείνος που δημιούργησε τη κοινότητα Ζεφυρίου.
Ο πατέρας μου δεν ήταν πολιτικός ούτε είχε τέτοιες βλέψεις. Η ανάγκη τον έκανε να ασχοληθεί με τα κοινά. Το μόνο που ήθελε ήταν να φτιάξει τον τόπο του, να βοηθήσει..έτσι ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα. Ήρθε σε επαφή με υπουργούς και διοικητές για να καταφέρει να πάρει μια μορφή αυτός ο τόπος.
Είχε καταλυτική συμβολή στη δημιουργία της κοινότητας Ζεφυρίου, γνωρίζετε κάτι επί τούτου;
Με εφόδιο το απολυτήριο του δημοτικού που το πήρε το 1940,σημαντικό και σπάνιο για την δύσκολη εποχή αυτή, την κοινωνικότητα και το πείσμα του πάλεψε όλα τα χρόνια. Ήταν εκείνος που με ενέργειες δικές του δημιουργήθηκε η κοινότητα Ζεφυρίου στην οποία ήταν πρόεδρος από το 1967. Μέχρι τότε υπήρχε η άνω και κάτω Ζωφριά που τις διεκδικούσαν τα Άνω Λιόσια, το Μενίδι και το Καματερό.
Ποια θεωρείται ότι είναι η παρακαταθήκη άφησε ο πατέρας σας στο Ζεφύρι;
Με τη βοήθεια της εκκλησίας και άλλων συντοπιτών του χτίστηκε η Παναγία Γρηγορούσα, στην οποία ήταν ψάλτης κάθε Κυριακή μέχρι που αρρώστησε. Επίσης δημιουργήθηκε και το πρώτο δημοτικό σχολείο, γνωστό ως «Σαφαρίκα». Με δικές του ενέργειες επίσης ήρθαν στην περιοχή νερό και ρεύμα την περίοδο που χτίζονταν αυθαίρετα σπίτια καθώς δεν υπήρχε σχέδιο πόλης. Παράλληλα βοηθούσε και εξυπηρετούσε τους ανθρώπους που συλλαμβάνονταν γι αυτό, τρέχοντας σε δικαστήρια και αστυνομικά τμήματα να τους υπερασπιστεί. Στο σπίτι δεν κοιμόμασταν τα βραδιά πολλές φορές, γιατί κάποιοι ήθελαν βοήθεια και εκείνος ποτέ δεν αρνήθηκε.
Πρόσφατα έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρώην δημάρχου Ζεφυρίου, Κώστα Λιάρου, ο οποίος ολοκλήρωσε κάποια από τα έργα που είχε ξεκινήσει ο πατέρας μου και έκανε ακόμα περισσότερα. Κάνεις δεν το αρνείται.. εδώ είναι και το σημαντικό. Αναφέρθηκε όμως κάπου το όνομα του πατέρα μου; Όχι! Και ρωτώ γιατί;
Εκείνος έβαλε τις βάσεις, άμα δεν ήταν εκείνος ίσως να μην υπήρχε τίποτα εκεί που σήμερα είναι το Ζεφύρι. Κανείς δεν ξέρει τι μορφή θα είχε σήμερα. Η δυσκολία όμως της αρχής του εγχειρήματος και όλες οι ενέργειες που ακολούθησαν πρέπει να ανταμειφθούν πιστεύω ανάλογα και όχι να ξεχαστούν. Λυπάμαι για την απόφαση των ιθυνόντων σχετικά με την τιμή προς το πρόσωπο του αείμνηστου Κώστα Λιάρου που έφερε τους τσιγγάνους στην περιοχή. Λυπάμαι που δεν έψαξαν να μάθουν τα ακριβή γεγονότα έτσι ώστε να μην αποκαλείται «τεχνικός σύμβουλος» ο πρώτος πρόεδρος Ζεφυρίου
Σε ποιο πολιτικό χώρο άνηκε ο πατέρας σας;
Ο πατέρας μου ανήκε πάντα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν πάντα στο πλευρό του βουλευτή Χρήστου Κατσιγιάννη. Όμως ήταν και στην τοπική οργάνωση της ΝΔ μαζί με τον κύριο Θεόδωρο Μαυροειδάκο, πατέρα του σημερινού αντιδημάρχου..Δυστυχώς λόγοι υγείας τον έκαναν ν αποσυρθεί το 1985. Μέχρι τότε όμως είχε επαφές με όλους τους πολιτικούς του τόπου τον πρώτο Δήμαρχο Άνω Λιοσίων Γεώργιο Λιόση, τον Δήμαρχο Στέργιο Πανάγο καθώς και τον Δήμαρχο Ζεφυρίου κ. Λιάρο. Όλοι τον συμβουλεύονταν για διάφορα ζητήματα μιας και είχε πάρει το βάπτισμα του πρώτου προέδρου της κοινότητας Ζεφυρίου για αρκετά συνεχόμενα χρόνια.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε ;
Δυστυχώς έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και πολλοί συνεργάτες του έχουν χαθεί μαζί μ εκείνον.Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να παραποιεί τα ήδη γενόμενα. Υπάρχουν κάποιοι που γνωρίζουν την αλήθεια.
Ξέρω ότι όσοι ασχολούνται με τα κοινά εκτός από φίλους έχουν και εχθρούς. Εδώ όμως έχουμε παραποίηση της ιστορίας του Ζεφυρίου.