Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε τα ξημερώματα η ΕΜΥ 

Στην Αττική το κύμα της κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα Σάββατο μετά το μεσημέρι.

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων έξέδωσε τα ξημερώματα η ΕΜΥ – Κίνδυνο πλημμυρών προβλέπει η υπηρεσία του Αστεροσκοπείου – Το μεσημέρι θα πληγεί και η Αττική – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από τον κυκλώνα – Επιφυλακή και μετακίνηση δυνάμεων σε περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

 

Με άγριες διαθέσεις και μανιασμένους ανέμους πλησιάζει στη χώρα μας ο κυκλώνας «Ζορμπάς» με τους πολίτες, αλλά και την πολιτική προστασία να βρίσκονται επί ποδός.

Αυτή την ώρα η αλλαγή του καιρού είναι αισθητή στη Νότια Πελοπόννησο, την οποία πλησιάζει το φαινόμενο. Τα κύματα είναι μεγάλα και οι άνεμοι είναι εντάσεως 10 μποφόρ. Προς το παρόν δεν έχουν προκληθεί σημαντικά προβλήματα, αν και σε πολλές περιοχές υπάρχουν διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ και το νέο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε πριν λίγες ώρες, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και στην Αττική και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή.

Ο κυκλώνας θα συνοδεύεται από ανέμους με ριπές που θα ξεπερνούν τα 10 μποφόρ, κάτι που σημαίνει ότι οι άνεμοι θα έχουν ταχύτητα ακόμη και 120 με 130 χιλιόμετρα την ώρα.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα ξεπερνά τα 11 μέτρα!

Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρρεάσει ο κυκλώνας, θα είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν οτι δεν κινδύνευαν.

Στην Αττική το κύμα της κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα Σάββατο μετά το μεσημέρι.

Οι διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις διαμορφώνουν και τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και θα υπάρξουν μετακινήσεις δυνάμεων απο την Πυροσβεστική, με την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ, των Περιφερειών και όλων των φορέων και υπηρεσιών, στις περιοχές που αναμένεται οτι θα χτυπήσει η κακοκαιρία.

ΠΗΓΗ : https://www.protothema.gr/greece/article/825161/me-100-hlmora-trehei-o-zorbas-poies-periohes-tha-plixei-o-kuklonas/