Ένα Λαογραφικό Μουσείο Που Θα Έπρεπε Να Κοσμεί Την Πόλη μας

Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α.) δημιουργήθηκε το 1981 και είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της Ιστορίας και της Λαογραφίας των Αχαρνών.

 

Η ΙΛΕΑ οργάνωσε και λειτουργεί Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο με τις συλλογές της, εκθέτοντας 2000 περίπου από τα 25000 και πλέον αντικείμενα, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από δωρεές κατοίκων της περιοχής ή φίλων και υποστηρικτών της προσπάθειας αυτής, όπως φορεσιές, κοσμήματα, εκκλησιαστικά κειμήλια και εικόνες, όπλα, χάρτες, λιθογραφίες, αντικείμενα οικιακής χρήσης και οικοτεχνίας, αγροτικά εργαλεία, προσωπικά αντικείμενα Αλέξανδρου Πάντου, κλπ.

Στις δράσεις της, εκτός των άλλων, συγκαταλέγονται η διοργάνωση Συμποσίων Ιστορίας και Λαογραφίας για την Αττική, καθώς και οι εκδόσεις βιβλίων για την ιστορία των Αχαρνών. Η ΙΛΕΑ διαθέτει αξιόλογο αρχείο εγγράφων και φωτογραφιών το οποίο αποτελεί αντικείμενο έρευνας για συγγραφείς, ερευνητές και φοιτητές.

Οι συλλογές του Μουσείου

Το Ιστορικό και λαογραφικό μουσείο των Αχαρνών έχει στην κατοχή του πάνω από 25.000 αντικείμενα. Μέσα σε αυτά καταλέγονται αγροτικά αντικείμενα, είδη οικιακής χρήσης, εκκλησιαστικά κειμήλια, φορεσιές, έγγραφα, γκραβούρες εποχής. Στα σημαντικά αποκτήματα των συλλογών μας, εντάσσονται και τα προσωπικά αντικείμενα του Αλέξανδρου Πάντου, ευεργέτη και ιδρυτή του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στα αρχεία της υπάρχει ψηφιοποιημένο το σύνολο του φωτογραφικού υλικού, (περισσότερες από 14.000 φωτογραφίες), ψηφιοποιημένα παλαιά έγγραφα (περισσότερα από 15.000 έγγραφα) και βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις από επιφανείς συμπατριώτες με καταγεγραμμένες προφορικές μνήμες. Οι θησαυροί της ΙΛΕΑ τίθενται στη διάθεση επιστημόνων, συγγραφέων, φοιτητών για την παραγωγή ερευνών, αλλά και προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών εργασιών.

 

Ωράριο Λειτουργίας Μουσείου
Δευτ – Τετ – Παρ  18:00 – 21:00
Κυρ  10:30 – 13:00
Κεντρική Πλατεία, Αχαρναί
(+0030) 210 246 2701
ileamousio1982@gmail.com

 

ΠΗΓΗ : http://www.ilea.gr/