Η πιο όμορφη μαύρη παραλία της Ελλάδας!

Η πιο όμορφη μαύρη παραλία της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα υπέροχο νησί που αξίζει να ανακαλύψετε!

Έχει ψηφιστεί ως η πιο όμορφη παραλία της Ελλάδας και όχι άδικα. Τα Μαύρα Βόλια στη Χίο προσθέτουν άλλη μία γωνιά ομορφιάς στο έτσι κι αλλιώς υπέροχο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η παραλία «Μαύρα Βόλια» δε μοιάζει με τις άλλες της Χίου. Είναι μία ξεχωριστή παραλία, που όμοιά της μάλλον δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Το χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα ολόμαυρα βότσαλά της, αποτέλεσμα έκρηξης κοντινού ηφαιστείου που είχε γίνει στην αρχαιότητα. Τα στρογγυλά μαύρα βότσαλα ξεκινούν από την παραλία και φτάνουν ως το βυθό της θάλασσας. Η παραλία, γνωστή και ως Μαύρος γιαλός, βρίσκεται νοτιοδυτικά, 30 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη και δίπλα στο χωριό Εμπορειός. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, βαθιά και συνήθως παγωμένα, ενώ παίρνουν το σκούρο χρώμα τους από το χρώμα των βοτσάλων. Το 2015, μάλιστα, η παραλία ψηφίστηκε ως η ομορφότερη της Ελλάδας, ξεπερνώντας φαβορί όπως ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς και η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο.
Μονοήμερη στο νησάκι των… εφοπλιστών
Είναι μικρό, ήσυχο, απομονωμένο… Βρίσκεται ανάμεσα στη Χίο και τα Μικρασιατικά παράλια και πορεύεται μακριά από τα φώτα και την αίγλη των κοσμοπολίτικων νησιών. Είναι το νησάκι Οινούσσες… Γνωστά ονόματα ναυτικών οικογενειών κατάγονται από τις Οινούσσες και κάθε καλοκαίρι κατακλύζουν με τα κότερά τους το νησί προκειμένου να απολαύσουν κάποιες μέρες ήσυχων διακοπών και ξεκούρασης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Οινούσσες διαθέτουν έναν μόνο οικισμό που αποτελεί και το δήμο τους. Ο οικισμός αυτός ξεχωρίζει για τα παλιά και νέα αρχοντικά των καπετάνιων αλλά και για τις εκκλησίες του. Όλα μαζί συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς που αναδεικνύει τις Οινούσσες σε έναν ενδιαφέρονται προορισμό που πρέπει να επισκεφθείς.
Το πιο ατμοσφαιρικό χωριό 
Τα Μεστά, ίσως το πιο ατμοσφαιρικό χωριό της Χίου, είναι στο σύνολό του τειχισμένο. Στην καρδιά του βρίσκεται η μικρή δροσερή πλατεία, το περίφημο «Λιβάδι», όπως την αποκαλούν οι Μεστούσιοι. Πλακόστρωτοι όπως εξάλλου και όλα τα σοκάκια, με τα δέντρα και τα ταβερνάκια της, είναι μια όαση χαλάρωσης που θα ξεκουράσει τον επισκέπτη, μετά από τη συναρπαστική του περιπλάνηση στο όμορφο καστροχώρι. Στις ταβέρνες θα απολαύσετε το καλύτερο κρασί του νησιού, ενώ στους καφενέδες το παραδοσιακό λουκούμι, τη μαστίχα «υποβρύχιο» αλλά και το τοπικό ποτό «σούμα». Τα Μεστά απολαμβάνουν ένα είδος «άβατου» για κάθε είδους μηχανοκίνητο όχημα. Έτσι θα χρειαστεί να αφήσετε το όχημά σας έξω από τον τειχισμένο οικισμό και να συνεχίσετε με τα πόδια.
Ο Μυστράς του Αιγαίου
Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις στη Χίο είναι ο Ανάβατος. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό, από τους καλύτερα διατηρημένους της περιόδου σε ολόκληρη τη χώρα. Χτισμένος στην κορυφή ενός απόκρημνου και ταυτόχρονα επιβλητικού όρους, προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών, αφού ξεπροβάλλει εντυπωσιακός ύστερα από μια φιδίσια πορεία προς τη βόρεια πλευρά του νησιού κι ένα καταπράσινο πευκοδάσος. Ιδιαίτερη αίσθηση στον οικισμό προκαλούν οι πόρτες και τα παράθυρά τους, που έχουν μικρό μέγεθος, αφού δεν έπρεπε να προκαλούν τον εχθρό, αλλά αντίθετα να τον παρατηρούν οι κάτοικοι, ώστε να προλαβαίνουν και να αμύνονται.

 

Πηγή: autotriti-touring.gr