Κατοικίδια Και Παιδί, της Άντζελα Ματσακά

 

Τα οφέλη της απόκτησης ενός κατοικίδιου αφορούν τόσο στην ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη όσο και στην γνωστική εξέλιξη του παιδιού.

 

Ένα παιδί από πολύ νωρίς προσπαθεί να καλύψει βασικές ανάγκες του εκδηλώνοντας εν μέρει «εγωιστική» συμπεριφορά. Όταν αυτές οι ανάγκες καλυφθούν από τους σημαντικούς άλλους (γονείς), τότε το παιδί θα πρέπει να «επιστρέψει» αυτή τη φροντίδα και την στοργή και σε κάποιον τρίτο.

Και ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερος από ένα κατοικίδιο;

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «ενσυναίσθηση» και πρόκειται για την ικανότητα ενός προσώπου να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τα συναισθήματα του άλλου.

 

Ένα κατοικίδιο επίσης μπορεί να βοηθήσει το παιδί στην κατανόηση σημαντικών εννοιών ύπαρξης όπως ο κύκλος της ζωής από την γέννηση έως τον θάνατο.Αυτό θα εξοικειώσει τα παιδιά με δύσκολα θέματα όπως η ασθένεια και η απώλεια.Ο θάνατος του κατοικίδιου, πάντα με σωστό χειρισμό από τους γονείς, μπορεί να προετοιμάσει συναισθηματικά τα παιδιά στις περιπτώσεις απώλειας αγαπημένου τους προσώπου.

Το είδος του κατοικίδιου που θα αποκτήσετε όπως και η ηλικία του παιδιού εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η ωριμότητα του παιδιού αλλά και το τι επιθυμείτε να αποκτήσει το παιδί από την συναναστροφή του με το ζώο.

Οι γονείς θα πρέπει να λειτουργήσουν ως πρότυπο μίμησης αρχικά και να καταστήσουν σαφές πως δεν επιτρέπονται βίαιες συμπεριφορές στο κατοικίδιο (π.χ. τράβηγμα ουράς) προκειμένου να υιοθετήσει και το παιδί τον σεβασμό που αρμόζει στα ζώα.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι, στην πραγματικότητα, ένα ζώο είναι ένα ακόμη μέλος στην οικογένειά κι έτσι ακριβώς πρέπει να αντιμετωπίζεται για να αντιμετωπίσει και κι αυτό με τον ίδιο τρόπο το παιδί.