Ο Θεοδόσης Δρόλιας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Συνέχισε θέτοντας ερωτήματα : Τι ακριβώς κάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι; Ποιες είναι οι επιτροπές παραλαβής που θα βεβαιώσουν ότι διενεργήθηκαν οι καθαρισμοί ώστε να προχωρήσουν σε έκδοση χρηματικών ενταλμάτων με σκοπό την πληρωμή των εργολάβων;»

Σε μια επίκαιρη τοποθέτηση προέβη ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Θεοδόσης Δρόλιας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Ιουλίου για τα ξερά χόρτα.

Τόνισε ότι «Καθημερινά διαβάζουμε για απευθείας αναθέσεις εργασιών σε προμηθευτές και εργολάβους της τάξεως των 20.0000-25.000, αποδείξεις δαπανών 5.000 €( Να σημειωθεί ότι  μέχρι 5.000,00 ευρώ είναι ποσά που δεν περνάνε από έλεγχο Επίτροπου) και αναθέσεις για καθαρισμούς κοινοχρήστων χώρων, για φρεάτια, για μέτρα πρόληψης και για μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Παρόλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού τα ξερά χόρτα σε όλους τους κοινοχρήστους χώρους, πλατείες, σχολεία, πεζοδρόμια έχουν φτάσει τα 2 μέτρα.

Συνέχισε θέτοντας ερωτήματα :

  • Τι ακριβώς κάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι;
  • Ποιες είναι οι επιτροπές παραλαβής που θα βεβαιώσουν ότι διενεργήθηκαν οι καθαρισμοί ώστε να προχωρήσουν σε έκδοση χρηματικών ενταλμάτων με σκοπό την πληρωμή των εργολάβων;»

Στην τοποθέτηση του κ .Δρολια δεν απάντησε κανένας αρμόδιος αντιδήμαρχος και η απάντηση σε όλα αυτά του Δημάρχου Φυλής κ. Χρ.Παππού ήταν όλα είναι μια χαρά.

 

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα ΝΕΑ της ΦΥΛΗΣ” και το φωτορεπορτάζ με οικόπεδα γεμάτα ξερά χόρτα και την τοποθέτηση του Θ. Δρόλια, επικρατεί  προβληματισμός με την εικόνα εγκατάλειψης στις γειτονιές του Δήμου όπου ελλοχεύει κίνδυνος πυρκαγιάς μεσούσης του καλοκαιριού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά οικόπεδα στο Δήμο Φυλής δεν έχουν καθαριστεί από τα ξερά χόρτα όπου συσσωρεύονται απορρίμματα και μπορούν να αποτελέσουν αιτία ανάφλεξης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η πυρκαγιά στο Μενίδι εκδηλώθηκε σε υπαίθριο αποθηκευτικό χώρο με ξύλινες παλέτες και έκαψε μια έκταση 6 στρεμμάτων, ενώ την επόμενη ημέρα η φωτιά επεκτάθηκε σε παρακείμενο αποθηκευτικό χώρο όπου κάηκε ολοσχερώς.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος στα fylikanea.gr, ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Φυλής είναι στις περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς καθώς έχουν αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς διότι παρατηρούνται οικόπεδα με ξερά χόρτα. Στο Δήμο Φυλής, η περιοχή της Χασιάς, βρίσκεται ψηλά στις λίστες με όχημα του σώματος να κινείται καθημερινά στη δασική έκταση και των γύρων δρόμων.
Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι πολλοί δήμαρχοι για να έχουν καλές σχέσεις με τους ψηφοφόρους δεν επιβάλλουν το προβλεπόμενο από το νόμο διοικητικό πρόστιμο στους ιδιοκτήτες οικοπέδων όταν αυτοί δεν προβαίνουν στο καθαρισμό από ξερά χόρτα βάσει της 4ης και 9ης πυροσβεστικής διάταξης.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδίδει κάθε χρόνο συγκεκριμένες οδηγίες με μέτρα πρόληψης για την καλύτερη εφικτή ετοιμότητα σε εκδήλωση πυρκαγιάς. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πολίτης όταν εντοπίσει καπνό θα πρέπει να καλέσει αμέσως το 199.

Ωστόσο, πέρα από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς το θέμα έχει αποκτήσει και μια άλλη διάσταση.

Υπάρχει μια δέσμευση ποσού 125.282,66€ για εργασίες  αποψίλωσης κοινοχρήστων χώρων. Αναρωτιόμαστε:

  •  Έχει γίνει διαγωνισμός για αυτό;
  • Έγιναν απευθείας αναθέσεις  σε μικρότερα ποσά ανά δημοτική ενότητα;
  • Έχει γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες επιτροπές και πιστοποιούν εγγράφως την αποπεράτωση των εργασιών αποψίλωσης;
  • Όταν αναφέρετε ο Δήμαρχος Χρ. Παππούς ότι όλα είναι καλά, εννοεί ότι οι εικόνες αποτελούν φωτομοντάζ;

Εμείς απλώς θα παραθέσουμε το φωτογραφικό υλικό από την εφημερίδα ΄΄ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ΄΄ αλλά και δικές μας φωτογραφίες και θα αναμένουμε απαντήσεις για το ποσό των 125.282,66€