Οι ομάδες πρέπει να χτίζονται από τις ακαδημίες τους

Το πρώτο βασικό πράγμα μιας ομάδας είναι οι βάσεις τις,δηλαδή η ακαδημία της. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν το πως θα λειτουργήσει μια ακαδημία.

Κάποια από αυτά που μπορεί να κάνει είναι: Θα πρέπει να έχει διπλωματούχους προπονητές για την σωστή εκγύμναση των παιδιών.

 

Γράφει ο Γιώργος Βελτσίστας

Να υπάρχει σωστός προγραμματισμός σε ότι αφορά τον αριθμό των προπονήσεων και των παιδιών ανά τμήμα .Η προπόνηση να γίνεται σε όλο το γήπεδο και το παιδί να έχει συνεχή επαφή με την μπάλα και όχι να κάθεται περισσότερο από τι δουλεύει την ώρα της προπόνησης. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει ο σκοπός της εκμάθησης και όχι ο αυτοσκοπός της νίκης με κάθε τίμημα.
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα μια σωστής ακαδημίας. Το ερώτημα είναι αφού γίνουν όλα αυτά κατά πόσο η ομάδα θα βασιστεί στα δικά της παιδιά. Το φαινόμενο που παρατηρούμε από πολλούς τοπικούς συλλόγους είναι να προσπαθούν να φτάσουν στην επιτυχία όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς να υπάρχει πλάνο και χωρίς να αξιοποιούνται τα παιδιά που μεγαλώνουν και γαλουχούνται στον εκάστοτε σύλλογο είναι συχνό.

 

Βλέπουμε ομάδες να ανεβαίνουν κατηγορίες και να μην έχουν ακαδημίες ή να μην παίζει κανένα παιδί από τις ακαδημίες και όταν πλέον πρέπει να γίνει αυτό επειδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος (δεν υπάρχουν τα λεφτά για μεταγραφές) τότε παρατηρείτε το φαινόμενο της κατάρρευσης. Είναι σημαντικό λοιπόν όχι απλά να υπάρχει μια καλή ακαδημία, αλλά να υπάρχει κι όλο το πλάνο της εξέλιξης φτάνοντας τα παιδιά να παίξουν στην πρώτη ομάδα! Αυτό θέλει όμως μια συγκεκριμένη φιλοσοφία,δουλειά και μεγάλη υπομονή και όχι κάθε χρόνο ν αλλάζει το πλάνο. Πολλές ομάδες πέφτουν σε αυτή την παγίδα γιατί δεν έχουν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στο τι θα κάνουν και πως θα το κάνουν!

 

Υπομονή λοιπόν γιατί οι ομάδες πρέπει να χτίζονται από τις ακαδημίες τους!!!

Βιογραφικό

Όνομα: Βελτσίστας Γιώργος
Ηλικία: 28
Κάτοχος διπλώματος Γ’ κατηγορίας γενικής γραμματείας αθλητισμού
Έχει δουλέψει:
2010-11: ΕΥΝΙΚΟΣ ΓΑΣ υποδομές(τμήματα ακαδημιών)
201112: ΔΑΣ ΖΕΦΥΡΙΟΥ (παιδικό)
201114: ΜΕΝ ΙΛΙΟΥ Τμήματα υποδομών (ακαδημίες αγόρια-κορίτσια,
κορασίδες, παγκορασίδες, νεανίδες και βοηθός προπονητή στο γυναικείο στην Β’ ΕΣΚΑ)
2015-2018: ΕΥΝΙΚΟΣ ΓΑΣ (μινι-παγκορασιδες – κορασίδες-νεανιδες και πρώτος προπονητής γυναικείο Α και Β ΕΣΚΑ) 
201618: Μέλος του προπονητικού team του EOBC (Eurohoops Olympia basketball camp)
Διακρίσεις:
201314: ΑΝΟΔΟΣ Α’ ΕΣΚΑ (ΝΕΑΝΙΔΕΣ),
2016: ΠΡΩΤΆΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΕΣΚΑ,
201617: ΑΝΟΔΟΣ Α’ ΕΣΚΑ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ),
201718: ΑΝΟΔΟΣ Α’ ΕΣΚΑ (ΝΕΑΝΙΔΕΣ)