Αισχύλεια 2018: Όλα οσα θα δούμε φέτος στην Ελευσίνα.

Η Ελευσίνα υποδέχεται τη φετινή 44η διοργάνωση των Αισχυλείων από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 2018.

Από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς, τα Αισχύλεια κατόρθωσαν να γίνουν ένας από τους πιο ενδιαφέροντες πόλους έλξης θεατών κατά τη θερινή περίοδο. Η Ελευσίνα κάθε χρόνο με μια νέα εικαστική εγκατάσταση στο χώρο του εμβληματικού Ελαιουργείου και πλήθος άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής και ποιότητας παρασύρει τον θεατή στην Ελευσίνα, μια πόλη με μεγάλο παρελθόν και εξακολουθητικά ενδιαφέρον παρόν. Με τον μελλοντικό ορίζοντα προς την «Ελευσίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα 2021» ανοιχτό στις προκλήσεις η Ελευσίνα υποδέχεται τη φετινή 44η διοργάνωση των Αισχυλείων από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 2018.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο και την Πολιτιστική πρωτεύουσα που έχει ξεκινήσει από το 2016 αποδίδει τους καρπούς της και σε επίπεδο υποδομών και περιεχομένου. Ως προς το πρώτο σκέλος η Εθνική τράπεζα με παραχώρηση του χώρου του Ελαιουργείου διευκολύνει την έναρξη των έργων υποδομής ώστε ο χώρος να γίνει επισκέψιμος καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Ο ΟΑΕΕ παραχωρεί τους χώρους διατηρητέων κτισμάτων των εργοστασίων IRIS, τα οποία θα μετατραπούν σε βασικούς εκθεσιακούς χώρους της πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το ΥΠΠΟΑ παραχωρεί τους χώρους του παλιού δημαρχείου, η Ελαιουργική θα γίνει η νέα θεατρική σκηνή της πόλης, ενώ έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την μετατροπή σε Hub της κλινικής Ρόκα. Ως προς το δεύτερο ήδη ολοκληρώθηκε το πολύ επιτυχημένο φεστιβάλ Συνοικισμός, και δρομολογούνται καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις που εμπλέκουν διαρκώς το έμψυχο υλικό, τους κατοίκους της Ελευσίνας. Πολυδιάστατο και επιδραστικό, το φεστιβάλ προβάλλει όλες τις μορφές τέχνης με τις περισσότερες εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στο χώρο του άρρηκτα συνδεδεμένου με τα Αισχύλεια, Παλαιού Ελαιουργείου.

Μοναδική και ειδικά δημιουργημένη για το Παλαιό Ελαιουργείο, είναι η εικαστική εγκατάσταση Τιτανομαχία Πέτρες και Κόκκαλα από τη Μαρία Παπαδημητρίου, μια παραγωγή της Ελευσίνα 2021, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια. Η εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας καταπιάνεται με την ιδιαίτερη συνύπαρξη της αρχαιολογικής παράδοσης και της βιομηχανίας (παραγωγή τσιμέντου και άλλων οικοδομικών υλικών) στην Ελευσίνα, η οποία συνθέτει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανθρώπινη εμπειρία και πώς αυτή δημιούργησε μια πόλη με τη συμβίωση αυτών των δυο αντιθετικών στοιχείων. Επιμελητές είναι οι Γιώργος Τζιρτζιλάκης και Θεόφιλος Τραμπούλης.

Πιο συγκεκριμένα οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 26 Αυγούστου με τον Στέφανο Κορκολή στο πιάνο και τη Σοφία Μανουσάκη να τραγουδά τους ποιητές μας στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Μια βραδιά γεμάτη συμβολισμούς σε έναν ιδιαίτερο χώρο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε μια πάγια προσπάθεια του Δήμου Ελευσίνας, ο πολιτισμός να ανήκει σε όλους.

Η θεατρική αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει στις 27 Αυγούστου με τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου (Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Φεστιβάλ Αισχύλεια/ Baumstrasse Δρόμος με δέντρα) σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα με τους Νίκο Καραθάνο (Προμηθέα), Κόρα Καρβούνη (Ιώ), Γιώργο Βουρδαμή Μαυρογένη (Κράτος και Βία), Κώστα Βασαρδάνη (Ήφαιστο, Ερμή), Μιχάλη Πανάδη (Ωκεανό).

Ακολουθεί στις 29 Αυγούστου ο Ορέστης του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη. Είσοδος ελεύθερη με πρόσκληση από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Στις 31 Αυγούστου το λόγο παίρνει η παράδοση μέσα από τον ανατρεπτικό και πολύ διαφορετικό τρόπο των ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC που φέρνουν την Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια τους στο Φεστιβάλ Αισχύλεια 2018.

Στις 2 Σεπτεμβρίου έρχεται ο Πλούτος του Αριστοφάνη, από τον θίασο του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Nikita Milivojevic, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο ρόλο στον κεντρικό ρόλο του Πλούτου.

Τα Αισχύλεια δεν θα μπορούσαν να ξεχάσουν τους μικρούς τους φίλους. Έτσι στις 4 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσιάζεται η παράσταση Χένσελ και Γκρέτελ σε μια εμπνευσμένη διασκευή της Κάρμεν Ρουγγέρη, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Είσοδος ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Πηγή: elefsinacityguide