«Στιγμές – ένας βιωματικός διάλογος για τη μοναξιά, τη μοναχικότητα, τη συντροφικότητα».

Το Proastio Art παρουσιάζει το project«Στιγμές – ένας βιωματικός διάλογος για τη μοναξιά, τη μοναχικότητα, τη συντροφικότητα». Τρεις διαφορετικές δράσεις πραγματεύονται με ευαισθησία τα βαθύτερα συναισθήματα και τις ανάγκες του ανθρώπου σε μια εποχή που επικρατεί η συγκαλυμμένη μοναξιά και απομόνωση,και δημιουργούν μια καλλιτεχνική συνθήκη η οποία επιτρέπει να συνδεθούμε με τους άλλους και να συμπορευτούμε ανακαλύπτοντας μονοπάτια που οδηγούν στη γνώση του εαυτού μας και της δύναμης να ισορροπούμε ανάμεσα στη μοναχικότητα και τη συντροφικότητα.

 

  • Έκθεση φωτογραφίαςτου Θεοδόση Σταματέλλου:

Εγκαίνια: Κυριακή 13 Ιανουαρίου, 19:00

Ώρες λειτουργίας: (Σάββατο και Κυριακή) 19, 20,26,27 Ιανουαρίου, 18:00-21:30

 

  • Βιωματικό Εργαστήρι με τη Ζωγραφιά Βακάλογλου:

«Ανακαλύπτω τους φόβους της μοναξιάς και σπάω τα δεσμά της»

Κυριακή 13 Ιανουαρίου, 11:00-13:30 (περιορισμένος αριθμός-απαιτείται δήλωση)

 

  • Dance Performance, τηςΓωγωντίναςΑντζάμπου:

Κυριακή 13 Ιανουαρίου, 20:00 (15΄)

 

Έκθεση Φωτογραφίας

Μέσα από το φωτογραφικό φακό του Θεοδόση Σταματέλλου αποτυπώνονται καθημερινές σκηνές – στιγμές μοναξιάς, μοναχικότητας και συντροφικότητας, από διαφορετικά μέρη του κόσμου, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητατης προσπάθειας αναζήτησης του εαυτού μας και της ικανότητας να δεχόμαστε και να προσφέρουμε την αγάπη.

 

 

«Άνθρωποι χαμένοι σε μια μοναξιά απομόνωσης, περιθωρίου και εγκατάλειψης.

Βυθισμένοι σε αναμνήσεις μια άλλης ζωής, που πέρασε ή που ποτέ δεν ήρθε.

Τρομαγμένοι απέναντι στη βία και στην καταστροφή.

Ψάχνοντας στα όνειρά τους τις μυρωδιές του έρωτα.

Κουρασμένοι να περιμένουν.

Ανήμποροι να καταλάβουν.

Χωρίς απαντήσεις.

Ξένοι.

Εκείνοι που βρήκαν το σύντροφο να δεχτεί την αγάπη τους.

Που αντιστέκονται μαζί στον τρόμο.

Που μένουν κοντά για πάντα.

Που πίνουν, χορεύουν και τραγουδούν τη ζωή παρέα, σε κάθε της στιγμή.

Αυτοί που είναι ερωτευμένοι με τη ζωή τους.

Που βρίσκονται σε ηρεμία με τον εαυτό τους και με τον κόσμο.

Που χαίρονται αυτό που είναι.

Που μπορούν να δίνουν και να παίρνουν.

Ψάχνοντας φωτογραφίες στα συρτάρια μου, αισθάνομαι τον ενθουσιαμό και τη λατρεία για την ομορφιά, τη συντροφιά, την αγάπη, τη δύναμη της μοναχικότητας να διώξει τη μοναξιά, την ανάγκη να ξοδεύεις απλόχερα τον έρωτα.  Λειτουργούν οι εικόνες αυτές όπως η πυξίδα και ο ούριος άνεμος σε ένα ταξίδι προς την ηρεμία και τη γαλήνη της ομορφιάς του μαγικού μας κόσμου.»

Βιωματικό εργαστήρι

Το φωτογραφικό ταξίδι αποτελεί την αφετηρία και για το μικρό εσωτερικό ταξίδι μέσα από το βιωματικό εργαστήρι «Ανακαλύπτω τους φόβους της μοναξιάς και σπάω τα δεσμά της» με τη Ζωγραφιά Βακάλογλου.

Αναγνωρίζοντας τι σημαίνει μοναξιά για τον καθένα από εμάς καθώς και τα δύσκολα συναισθήματα και τις ανησυχίες που μας προκαλεί, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες επιχειρούμε να βγούμε από την απομόνωση και το πάγωμα του εαυτού μας, να αγκαλιάσουμε  τους φόβους μας, να αναζητήσουμε  απαντήσεις.

Στο εργαστήριο αυτό θα ενδυναμώσουμε και θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλον δημιουργώντας ένα περιβάλλον αποδοχής και εμπιστοσύνης, μέσα στην ομάδα. Αφήνουμε ανοικτό το παράθυρο της ψυχής μας για να μπει το φως της ηρεμίας και της γαλήνης, ώστε με αγάπη να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να μοιραστούμε τα συναισθήματα μας,  ενεργοποιώντας μία άλλη ματιά και στάση ζωής.

Η φιλία, η αποδοχή, η αγάπη και η επικέντρωση στις επιθυμίες μας θα γίνουν η πυξίδα μας για να συναντήσουμε τη μοναξιά μας και να την απομακρύνουμε νιώθοντας ταυτόχρονα  την ανάγκη για σύνδεση αλλά και μοίρασμα. Έτσι θα μάθουμε να ακούμε και να δημιουργούμε πιο υγιείς σχέσεις, γεμάτοι από αγάπη, όπου θα δίνουμε αλλά και θα παίρνουμε ταυτόχρονα. Θα μάθουμε το «μαζί» να κυριαρχεί στη ζωή μας όπως όταν χορεύουμε και συντονιζόμαστε στους ρυθμούς της μουσικής.

 

DancePerformance

Τρεις περφόρμερς αναζητούν διαφορετικές αναγνώσεις και αφηγήσεις της μοναχικότητας, της μοναξιάς και της συντροφικότητας, μέσω της κίνησης, κάνοντας χωρικές διαδρομές όπως αυτές ορίζονται από τον ίδιο τον χώρο. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση αποτελεί αυτόνομο και ισοδύναμο στοιχείο στην κινητική διαπραγμάτευση των τριών εννοιών που συνυφαίνονται και αλληλονοηματοδοτούνται, καθιστώντας τα όρια ασαφή και ανοιχτά σε έναν διαρκή διάλογο μεταξύ των περφόρμερς,αλλά και με το κοινό.

Χορογραφία: Γωγωντίνα Αντζάμπου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Λιάνα Γκιώζου

Performers: Σοφία Αλμπάνη, Λιάνα Γκιώζου, Ελένη Τσάνταλη

 

%d bloggers like this: