Τεράστιο πλήγμα για τα Άνω Λιόσια το «λουκέτο» στο 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής 

Μια ακόμη... σφαλιάρα για την επαγγελματική εκπαίδευση στη Φυλή η οποία δεν γλίτωσε από τη μνημονιακή «μέγγενη» χάνοντας δυο δομές μέσα σε ένα χρόνο.

«ΚΛΕΙΝΟΥΝ σχολεία αν και… ΦΕΥΓΟΥΝ τα μνημόνια!» αναφέρει ο τίτλος της καυστικής ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής με την οποία επιτίθεται στην μνημονιακή πολιτική που επέφερε τα «λουκέτα» σε 4 δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Δυτική Αττική.
Πλέον, στο Δήμο Φυλής οι 3 δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Φυλής καταλήγουν να είναι 1 μόνο μετά από περίπου 20 χρόνια με την περιοχή να κατρακυλά σε θέματα παιδείας.
Για το κλείσιμο του 2ου ΕΚ Δυτικής Αττικής στα Άνω Λιόσια η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πέρυσι το καλοκαίρι καταγγέλλαμε ότι είχε κλείσει το 4ο ΕΚ Δ. Αττικής στον Ασπρόπυργο και τα ΔΙΕΚ Μάνδρας και Φυλής, καθώς είχε ανασταλεί η λειτουργία τους και ότι το 2ο ΕΚ Δ. Αττικής θα είχε μόνο 1 χρόνο ζωής, αφού η θητεία του νέου διευθυντή θα ήταν ετήσια!… Οι αποφάσεις του 3ου μνημονίου για νέες καταργήσεις σχολείων είχαν ξεκινήσει νωρίς από την κυβέρνηση στην περιοχή μας.
Όμως, και φέτος καταγγέλλουμε την υποβάθμιση του 2ου ΕΚ Δ. Αττικής σε Σχολικό Εργαστήριο, που στις 31 Ιουλίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ,παρά το γεγονός ότι «βγαίνουμε» από τα μνημόνια. Έτσι, οι 3 δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην ΕΛΜΕ και στον Δήμο Φυλής καταλήγουν να είναι 1 μόνο μετά από πολλά χρόνια. Αυτά συμβαίνουν στην περιοχή μας και στη Δυτική Αττική, όπου έχουμε συνεχείς… «πρωτιές» στη σχολική εγκατάλειψη, αν και η Εκπαίδευση αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την αποτελεσματική και μακροχρόνια αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στην περιοχή. Αυτά έλεγε πέρυσι ο υπουργός Παιδείας μετά τα τραγικά γεγονότα στα σύνορα των Δήμων Αχαρνών και Φυλής με αποκορύφωμα το θάνατο ενός μικρού μαθητή.
Όμως, η κυβέρνηση κάνει άλλα στην πράξη. Κλείνει το 2ο ΕΚ, παρά το γεγονός ότι από την αρχή του 2018 γίνονται συστηματικές ενέργειες για την άμεση επαναλειτουργία του ΔΙΕΚ Φυλής. Λειτουργούσε στο 1ο ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων και στο 2ο ΕΚ, που όμως έχει εγκαταστάσεις σε άλλο χώρο σε απόσταση 10 λεπτών πεζή από το ΕΠΑΛ, και είναι η 2η δομή με το ΕΠΑΛ, που εξυπηρετούσε το 2ο ΕΚ. Η αναστολή λειτουργίας του ΔΙΕΚ οδήγησε και στο κλείσιμο του ΕΚ αφού θα εξυπηρετούσε πλέον μόνο το ΕΠΑΛ!… και «σύμφωνα με το νόμο» όρος ίδρυσης και λειτουργίας ενός ΕΚ είναι να εξυπηρετεί 2 τουλάχιστον δομές, ΕΠΑΛ ή ΔΙΕΚ».
Για τις κοινωνικές επιπτώσεις συμπληρώνει: «Αυτά συμβαίνουν στη Δ. Αττική με τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα (εκτεταμένη ανεργία, παράνομη εργασία και φτώχεια, έντονη δράση ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων, παρουσία Ρομά, μεταναστών, παλιννοστούντων κλπ), που συνδυάζονται με την υψηλή εγκληματικότητα, σύμφωνα και με περσινή δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, και τη σχολική εγκατάλειψη. Οι κάτοικοι ζουν τόσα χρόνια δίπλα στη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης και στη μόνη νόμιμη της Αττικής. Μήπως δίπλα στη χωματερή κάποιοι θέλουν να μεγαλώνει και μια χωματερή ανθρώπων;;; 
Καλούμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα στην ΕΛΜΕ, συναδέλφους, γονείς, μαθητές, αλλά και την υπόλοιπη τοπική κοινωνία να παλέψουμε για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία όλων των σχολείων, του ΔΙΕΚ όλων και των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών χωρίς υποχωρήσεις και κόντρα σε όσες περικοπές βίαια σχεδιάζονται».
Στα fylikanea.gr ο Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ, Χρήστος Κουρνιώτης, δηλώνει απαισιόδοξος για την επαναλειτουργία των δομών ενώ χαρακτηρίζει το γεγονός ως ένα τεράστιο πλήγμα για την επαγγελματική εκπαίδευση στο Δήμο Φυλής σε μια περιοχή όπου θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα παιδείας.
Συγκεκριμένα μας δήλωσε:
 “Περιμέναμε αυτή την εξέλιξη ως θλιβερό επακόλουθο της αναστολής λειτουργίας του Δημοσίου ΙΕΚ ένα χρόνο πριν. Από το Δημοτικό Συμβούλιο πέρασε ομόφωνα η επαναλειτουργία του ΙΕΚ και στάλθηκε υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας όπου ακόμη εκκρεμεί η απόφαση. Αν και ελπίζαμε σε κάτι θετικό ήρθε ως ταφόπλακα το ΦΕΚ της 1ης Αυγούστου με το λουκέτο στο 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής στα Άνω Λιόσια”
Για την επόμενη ημέρα ο κ. Κουρνιώτης τονίζει: “Έχουμε στείλει την ανακοίνωση στο Υπουργείο Παιδείας, στη Περιφερειακή Διεύθυνση και αναμένουμε την απάντησή τους. Έχουμε παίξει και το τελευταίο χαρτί μας, χωρίς ωστόσο να είμαστε αισιόδοξοι για την επαναλειτουργία τους”.
Για το κόστος στους κατοίκους της περιοχής συμπληρώνει: “Είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την επαγγελματική εκπαίδευση στο Δήμο Φυλής. Μια τεράστια σφαλιάρα που μετά από 20 χρόνια μένει μόλις με μια δομή. Είμαστε μια περιοχή με δυνατότητες εξέλιξης αλλά τα γνωστά προβλήματα (κοινωνικών ανισοτήτων, φτώχειας, ανεργείας, χωματερής) αποτελούν τροχοπέδη για τη κοινωνία μας. Πιστεύαμε ότι η λύση μπορεί να δοθεί μέσα από την παιδεία.”
%d