Το «κρυφό διαμάντι» των Δωδεκανήσων

Βρίσκεται στη σκιά των μεγάλων νησιών των Δωδεκανήσων, κι όμως αυτό το πανέμορφο νησάκι αξίζει την προσοχή σας!

Ιδανικός ψαρότοπος, τέλειο ησυχαστήριο για μπάνιο, ξάπλα και άραγμα. Βραδιές αλησμόνητες, ολόγιομο φεγγάρι και «σπονδές» με άφθονο ούζο στο θεό Ποσειδώνα. Καλώς ήρθες στους Λειψούς…

Το ιδανικό πρωινό
Το πρωινό ξεκινά με καφέ στο λιμάνι χαζεύοντας τα ψαροκάικα να ετοιμάζονται για δράση. Αργότερα για μπάνιο στη Λιεντού, την κοντινότερη παραλία που απέχει μόλις 200 μέτρα από το λιμάνι. Το μεσημέρι φαγητό σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνεία του χωριού και το απόγευμα περαντζάδα στα ανηφορικά καλντερίμια ή την διαμορφωμένη προκυμαία. Αν οι μετακινήσεις φαντάζουν βαρετές, η απλή αυτή συνταγή, αν εφαρμοστεί για τουλάχιστον 2-3 μέρες, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αναζωογονητική για τους κουρασμένους. Από ένα σημείο και μετά, ξεχωρίζεις πρόσωπα, καλημερίζεις τους ψαράδες, ανταλλάσσεις κουβέντες με το φούρναρη και τον μπακάλη.

Βουτιές με μονάχους-μονάχους
Στους Λειψούς δε θα υπάρξει μέρα που να μην μπορέσεις να την αξιοποιήσεις με μια καινούργια και πρωτόγνωρη εμπειρία. Τα εικοσιτέσσερα μικρά νησιά που τους αγκαλιάζουν, περιμένουν να τα εξερευνήσεις, καθώς αποτελούν «ζωντανά μουσεία φυσικής ιστορίας». Με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και καταγραφή τους στον κατάλογο Natura 2000, αποτελούν καταφύγιο για τη φώκια Μonachus-monachus, για θαλάσσιες χελώνες, αλλά και για μαυροπετρίτες, ασημόγλαρους και άλλα πουλιά, αφού βρίθουν από φωλιές σπάνιων πουλιών. Ξεκίνα το κολύμπι κι αν είσαι τυχεροί, όλο και κάποιο δελφίνι μπορεί να προστεθεί στην παρέα!

Οι κορυφαίες παραλίες του νησιού
Αριστερά από το λιμάνι, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από το χωριό, απλώνεται η πεντακάθαρη ακρογιαλιά Λιεντού με ρηχά, ζεστά, διάφανα νερά. Λίγο πιο ανατολικά βρίσκεται η υπέροχη βοτσαλιά Χοχλακούρα (χοχλοί – βότσαλα) όπου θα κολυμπήσετε με θέα την Κάλυμνο και τη Λέρο, ενώ αμέσως μετά η αρκετά απρόσιτη παραλία Ξηρόκαμπος. Βορειοδυτικά, όμορφη παραλία με ρηχά νερά και τιρκουάζ αποχρώσεις θα βρείτε στον κλειστό ορμίσκο του Πλατύ Γιαλού, που όχι άδικα θεωρείται η καλύτερα παραλία των Λειψών. Στη νησίδα Πιλάβι με τις βραχοσπηλιές και τα ιριδίζοντα νερά θα σε φέρει καΐκι που σαλπάρει καθημερινά από το λιμάνι.

Η Παναγιά του… Χάρου
Το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο του νησιού είναι η εκκλησία Παναγιά του Χάρου, κτίσμα του 17ου αιώνα. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, ακολουθεί φαγοπότι και χορός με τη συνοδεία ντόπιων μουσικών. Ακόμα αξίζει να επισκεφθείτε την Παναγιά στο Κουσέλιο, για να θαυμάσετε τις μαρμάρινες βυζαντινές επιγραφές, φτιαγμένες από τα δομικά υλικά του προχριστιανικού ναού, στα θεμέλια του οποίου είναι κτισμένη η σημερινή εκκλησία.

Πηγή: autotriti-touring.gr