Τριήμερο εθνικό πένθος

Τριήμερο εθνικό πένθος - με δημόσια δαπάνη οι κηδείες των πυρόπληκτων

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε με μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αποφάσισε τη μεσίστια έπαρση της σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια από την 24η Ιουλίου έως και την 26η Ιουλίου 2018, καθώς και την αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων

Από χθες ο κρατικός μηχανισμός  και οι εθελοντές που έδωσαν το δικό τους «παρών». Πυροσβέστες, αστυνομικοί, μέλη του ΕΚΑΒ, το προσωπικό νοσοκομείων των νομών Αττικής και Κορινθίας, υπάλληλοι των συναρμόδιων Υπουργείων, των Δήμων και της Περιφέρειας -όλοι, άνδρες και γυναίκες-  ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες αλλά και με τις συνέπειες που αυτές άφησαν άφηναν πίσω τους.
Δεκαπέντε ταυτόχρονες εστίες σε τρία διαφορετικά μέτωπα στη δυτική, ανατολική και βορειο-ανατολική Αττική, με δυτικούς ανέμους που τοπικά έφθαναν τα έντεκα Μποφόρ,  συνέθεσαν ένα ιδιαίτερο σύνθετο όσο και δύσκολο τοπίο για τον κρατικό μηχανισμό, που υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να διασπάσει τις δυνάμεις του. «Από τη πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, 7 καναντέρ, 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.  Αλλά δεν ήταν μονον αυτοί που πάλεψαν με την πρωτοφανή πρόκληση.
Ο κρατικός μηχανισμός, τοπικού και μη, χαρακτήρα ήταν εκεί για να σώσει, να βοηθήσει, να στηρίξει.
Κρίσιμη, επίσης, η αποστολή του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, που έσωσαν από τα κύματα πολλές ανθρώπινες ζωές, κυρίως από την περιοχή Μάτι. Συγκεκριμένα, δώδεκα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, μία φρεγάτα, τρία ελικόπτερα και τρία σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, αλλά και περισσότερα από τριάντα ιδιωτικά σκάφη έσωσαν περισσότερους από 750 ανθρώπους.
Ακόμη, σε πλήρη διαθεσιμότητα τέθηκαν όλες οι μονάδες του Υπουργείου Υγείας, μαζί με 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών.
Την ώρα αυτή, τέλος, ξεκινά επιχείριση μικτών περιπολιών (αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού), για την αστυνόμευση των περιοχών που επλήγησαν.

Π. Κουρουπλής: Το Λιμενικό απεκγκλώβισε 715 άτομα

Η παρέμβαση του Λιμενικού για τον απεγκλωβισμό συνολικά 715 ατόμων ήταν “έγκαιρη και άμεση” τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε τα συλλυπητήρια “της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος σε όλες τις οικογένειες που δοκιμάζονται, είτε έχασαν ανθρώπους, είτε έχουν τραυματίες, αλλά και σ’ εκείνους που έζησαν τραγικές στιγμές”, ενώ συνεχάρη τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος “τα οποία με ευσυνείδητο τρόπο ρίχτηκαν στη μάχη” για τη διάσωση όσων βρίσκονταν σε κίνδυνο.
“Κινητοποιήσαμε τις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος στην ευρύτερη περιοχή, δεσμεύσαμε και σκάφη ιδιωτικά για να συνδράμουν την όλη επιχείρηση” σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε πως “μπορεί να πει κανείς ότι ήταν άμεση και έγκαιρη η παρέμβαση του Λιμενικού”.
“Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση”, σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε: “Έπρεπε να χρησιμοποιηθούν φουσκωτά σκάφη και μεταφέραμε τους ανθρώπους χωρίς να προκύψει κανένα πρόβλημα. Ενώ είχαμε σχεδιάσει να τους μεταφέρουμε με δύο οχηματαγωγά, που είχαμε επιτάξει εκεί, στην περιοχή, ήταν τόσο μεγάλο το πρόβλημα στη θάλασσα, που δεν ρισκάραμε να ανεβάσουμε ανθρώπους στα οχηματαγωγά, φοβούμενοι οι άνθρωποι που είναι και ειδικοί, ότι μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα”.
Σύμφωνα με τον υπουργό, αμέσως έσπευσαν στην περιοχή “όλες οι δυνάμεις του Λιμενικού, οι ειδικές δυνάμεις των βατραχανθρώπων […] και είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα στην τραγικότητα των στιγμών”.
“Μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή φάνηκε ότι το Λιμενικό Σώμα είχε εξαιρετικά καλό συντονισμό στη διάσωση των ανθρώπων” υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής, σύμφωνα με τον οποίο οι δυνάμεις του Λιμενικού εξακολουθούν να “χτενίζουν” την περιοχή “μήπως χρειαστεί κάποιος άνθρωπος βοήθεια”.
“Δεν έχει σταματήσει το Λιμενικό. Χτενίζουμε την περιοχή. Γύρω στις 3:30 που μεταφέραμε και τον τελευταίο άνθρωπο” ανέφερε ο υπουργός.

ΠΗΓΗ:https://www.amna.gr/ota/article/278790/Triimero-ethniko-penthos—me-dimosia-dapani-oi-kideies-ton-puroplikton

%d bloggers like this: