Proastio Art: Τόπος Σύγχρονου Πολιτισμού στα Άνω Λιόσια

Τα fylikanea.gr επισκέφθηκαν το Proastio Art και μίλησαν με την υπεύθυνη Γεωργία Κωνσταντίνα Ατζάμπου η οποία ξετύλιξε το όραμα της δημιουργίας του κέντρου τέχνης, αποκάλυψε τους συνεργάτες, μοιράστηκε τους προβληματισμούς της περιοχής, καθώς και εκμυστηρεύτηκε τους στόχους και τα όνειρα για το μέλλον.

Proastio Art: Ένας νέος Τόπος Σύγχρονου Πολιτισμού στα Άνω Λιόσια

Τα fylikanea.gr επισκέφθηκαν τον νέο χώρο και σας παρουσιάζει τους εμπνευστές και συντελεστές αλλά και όσα θα ακολουθήσουν στο σύγχρονο και εξοπλισμένο χώρο που βρίσκεται στο κέντρο των Άνω Λιοσίων.

Ένα νέο κέντρο τέχνης και πολιτισμού έρχεται να αλλάξει τις συνήθειες μας στα Άνω Λιόσια και την ευρύτερη περιοχή της Φυλής. Το Proastio Art έρχεται να δημιουργήσει έναν τόπο συνάντησης και επικοινωνίας ανθρώπων κάθε ηλικίας με σκοπό τη δημιουργική έκφραση, τον πειραματισμό και τον διάλογο πάνω σε νέες ιδέες και τάσεις στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Κύριος στόχος του είναι οι βιωματικές πολιτιστικές δράσεις, ανοιχτές σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτως κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου, να αποτελέσουν μέσο ατομικής εξέλιξης, επιμόρφωσης και ολοκλήρωσης των συμμετεχόντων, αλλά και εστία ενδυνάμωσης των δεσμών της τοπικής κοινωνίας και του ευρύτερου κοινωνικού ιστού παρέχοντας επιπροσθέτως πολιτιστικά αγαθά σε ευάλωτες ομάδες, καθώς και φορέα ενίσχυσης της διαπολιτισμικής προσέγγισης, επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε ένα από τα πιο αδικημένα προάστια της Αθήνας.

Με έμφαση στην προαγωγή των παραστατικών και των πλαστικών τεχνών σε όλες τους τις μορφές και διαστάσεις, καθώς και στην ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, έρευνας και πειραματισμού, φιλοδοξεί να παρουσιάσει και να προωθήσει πολιτιστικές δράσεις και νέους καλλιτέχνες, τόσο από την ελληνική όσο και διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας ένα ευέλικτο δίκτυο συνεργασίας με πολιτιστικές ομάδες και οργανισμούς.

Στον σύγχρονο και εξοπλισμένο χώρο του φιλοξενεί τμήματα χορού, θεάτρου, εικαστικών και άλλων μορφών σύγχρονης και παραδοσιακής τέχνης με Έλληνες και ξένους δασκάλους, καλλιτεχνικές ερευνητικές ομάδες, παραστάσεις, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, πολιτιστικές και παιδικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών, προγράμματα επιμόρφωσης και συμβουλευτικής. Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να στεγάσει εκδηλώσεις κοινωφελούς, ανθρωπιστικού και περιβαλλοντικού σκοπού και να προσφέρει υπηρεσίες προσαρμοσμένες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα fylikanea.gr επισκέφθηκαν το Proastio Art και μίλησαν με την υπεύθυνη Γεωργία Κωνσταντίνα Ατζάμπου η οποία ξετύλιξε το όραμα της δημιουργίας του κέντρου τέχνης, αποκάλυψε τους συνεργάτες, μοιράστηκε τους προβληματισμούς της περιοχής, καθώς και εκμυστηρεύτηκε τους στόχους και τα όνειρα για το μέλλον.

Για την έμπνευση του ονόματος “Proastio Art” τόνισε:

Τα Άνω Λιόσια είναι Προάστιο της Αθήνας και γενικά μια παρεξηγημένη, δυσφημισμένη περιοχή που βρίσκεται χρόνια τώρα στο περιθώριο. Μεγάλωσα σε αυτές τις γειτονιές και έχω φτάσει σε σημείο να ντρέπομαι για τον τόπο καταγωγής μου. Με αυτόν τον χώρο αντιστεκόμαστε στη μιζέρια και δίνουμε μια άλλη σημασία στη καθημερινότητά μας. Ο τόπος μας διαθέτει ανθρώπους που έχουν τα εφόδια και αναζητούν μια διέξοδο στη τέχνη. Εμείς καλούμαστε να τους βρούμε και να φτιάξουμε έναν όμορφο χώρο συνάντησης με απώτερο σκοπό τη δημιουργική έκφραση.

Για το πως γεννήθηκε η ιδέα αυτή συμπληρώνει:

Η περιοχή μας είχε και έχει ανάγκη μια στροφή στη τέχνη. Μια ψυχική ανάγκη για τους συνανθρώπους μας, μια ανάγκη για νέα ερεθίσματα, μια ανάγκη για να εκφραστούν. Είναι η απάντησή μας στα κακώς κείμενα της πόλης μας και στις ταμπέλες των ανθρώπων. Το Proastio Art ήρθε να γίνει ένα σημείο αναφοράς προκειμένου οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων και όχι μόνο να βρουν τον δικό τους χώρο συνάντησης, το δικό τους σπίτι δημιουργίας. Είμαστε όλοι ίδιοι και ίσοι και δικαιούμαστε μια ζωή με τέχνη, δημιουργία και επικοινωνία, μακριά από τα περιθώρια, τη μιζέρια και τη μαυρίλα.

Για τους συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι είπε:

Στο Proastio Art λοιπόν θα βρείτε τους:

Γεωργία Κωνσταντίνα Ατζάμπου (κλασικό μπαλέτο, σύγχρονος χορός)

Μαρίνα Λιάτσου (κλασικό μπαλέτο, σύγχρονος χορός)

Κωνσταντίνα Βουρνά (πολιτιστική διαχείριση)

Λία Κουτελιέρη (ζωγραφική, graffiti, street art)

Χριστίνα Αντωνίου (θεατρικό έργο)

Μαζί μας επίσης θα είναι η αρχιτέκτονες Χρυσούλα Καραδήμα και η Choreogenic, μια ομάδα έρευνας του Πολυτεχνείου, αλλά και συνεργάτες από τις προηγούμενες δραστηριότητες μας στους χώρους τέχνης.

Για τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι φίλοι του Proastio Art επισήμανε:

Στο επίκεντρο του Proastio Art είναι η κίνηση. Μέσα από τη κίνηση αποσκοπούμε τόσο στη πνευματική καλλιέργεια όσο και στη σωματική άσκηση του καθενός. Πιστέψτε με πρόκειται για δραστηριότητες που εξουθενώνουν το σώμα και το πνεύμα, οπότε το Proastio Art αποτελεί ένα τρόπο εκγύμνασης. Καλώ, λοιπόν, τους φίλους μας να έρθουν να το βιώσουν και να ταξιδέψουν μαζί μας.

Για τους ανθρώπους που μπορούν να εγγραφούν στο Proastio Art τόνισε:

Η αλήθεια είναι ότι απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες ανθρώπων. Από παιδιά 3 ετών, νέες και νέους, μεσήλικες και ακόμη ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που τόσο συμπαθούμε. Είμαστε ευαισθητοποιημένοι με τη σοφή ηλικία που εγκλωβίζεται σε αδιέξοδα ή βυθίζεται σε μοναχικά μονοπάτια. Συν τις μικρές ηλικίες που αποτελούν σφουγγάρια και θα θέλαμε να τους δώσουμε τα απαραίτητα ερεθίσματα και να εντάξουμε τη τέχνη στη κουλτούρα τους.

Για τα μελλοντικά σχέδια η κα. Ατζάμπου σχολίασε:

Εκτός τις δραστηριότητες του Proastio Art που θα βρείτε στο Facebook @Proastio Art Centre, το κέντρο τέχνης και πολιτισμού θα φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο. Καλούμε, μάλιστα, ένα κάλεσμα σε όποιον συντοπίτη μας θέλει να εκθέσει έργο του στο χώρο μας. Είμαστε ανοιχτοί και δεχόμαστε νέες προτάσεις και ιδέες ώστε να γίνουμε κυψέλη δημιουργίας για τη Δυτική Αττική. Θέλουμε να φέρουμε νέους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στα Άνω Λιόσια, να ενισχυθεί η περιοχή και να αναβαθμιστεί το προφίλ της.

 

Από την 1η Οκτώβρη ξεκινούν τα μαθήματα, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 13 Οκτωβρίου όπου σας περιμένουμε να γνωριστούμε και να αγκαλιάσετε τον νέο Τόπο Σύγχρονου Πολιτισμού, το Proastio Art.

Πληροφορίες:

Proastio Art, Στρατηγού Λιόση 40, Άνω Λιόσια

E-mail: proastioart@gmail.com

Facebook: Proastio Art Centre

Instagram: proastio_art